Kerk in Actie partner uit Zuid-Afrika bij EO Metterdaad

Nieuws

donderdag 8 november 2018Komende 4 zondagen en daarop volgende vrijdagen staat het werk van Kerk in Actie partner PEN in Pretoria in Zuid-Afrika centraal bij de tv-uitzendingen van EO Metterdaad. Wij raden u aan om te kijken naar de uitzendingen over deze bijzondere partner, die tot grote steun is van kanslozen kinderen en hun families in Pretoria.

Terugkijken aflevering 1: Daklozen-programma van PEN

Daklozen in miljoenenstad Pretoria
Zoals in elke grote stad kent ook Pretoria veel daklozen. In de uitzending zien we dat hun leefomstandigheden nog wel een graadje erger zijn dan in Amsterdam. Zo wassen de meeste zwervers zich in een zwaar vervuilde rivier, waarin mensen ook hun behoefte doen. Wat de situatie van de daklozen extra schrijnend maakt, is ze vaak nog wel een vrouw of kinderen hebben. Maar in de Zuid-Afrikaanse cultuur kunnen ze pas terug naar huis als ze in het levensonderhoud van hun gezin kunnen voorzien.

Daklozen-pastor Katleho Ncaphe van de Zuid-Afrikaanse organisatie PEN ondersteunt daklozen zowel geestelijk als praktisch. Zo zien we de daklozen pastor bidden met Moses, die in een park leeft en bang is dat hij ongeneeslijk ziek is. Het team van PEN biedt aan om met hem mee te gaan naar het ziekenhuis. De paster zegt: “Jezus was ook een zwerver.” Ook zien we hoe het vuilsorteer-centrum daklozen letterlijk van de straat houdt. Ze krijgen geld voor het afval dat ze inzamelen, waarmee ze vervolgens een opleiding kunnen betalen. Zo zetten ze de eerste stap naar een beter bestaan.

Terugkijken aflevering 2: Kinderwerk PEN

Kinderen groeien onder de liefde van Sue van der Walt
Kinder- en jongerenwerker Sue van der Walt van PEN geeft liefdevolle aandacht aan de kansarme kinderen in Pretoria en laat hen opbloeien. Indrukwekkend om te zien. PEN staat voor Participate, Empower, Navigate. De organisatie begeleidt kinderen en jongeren uit de sloppenwijken naar een beter bestaan. De blanke Sue ging in 1994 vlak na de afschaffing van de Apartheid bij PEN werken. Sue besteedt nog veel aandacht aan de gelijkheid en volwaardigheid tussen blank en zwart, omdat dit nog steeds niet vanzelfsprekend is in Zuid-Afrika. Sue en haar collega’s bieden naschoolse opvang voor kinderen met huiswerkbegeleiding. Je ziet de kinderen groeien onder de liefde van Sue.

Aflevering 3: Jongerenwerk PEN

  • Zondag 25-11-2018 (10 min.) NPO2, 10.05 uur
  • Vrijdag 30-11-2018 (25 min.) NPO2, 17.50 uur

Jongerenwerker Zakhele stapte zelf uit het bendeleven
Zakhele groeide in weelde op bij een vader die veel geld verdiende met zwaar criminele activiteiten. Totdat zijn vader zijn moeder bijna vermoordde en zijn ouders scheidden. Van het ene op het andere moment was de jongerenwerker straatarm. Met die cultuurshock kon hij niet omgaan. Hij hing op straat rond en kreeg verkeerde vrienden, bende-leden. Toen hij werd ingesloten om te worden vermoord door een rivaliserende bende deed hij God een belofte. “Als ik dit overleef, wijd ik mijn leven aan U!” Op dat moment dropen zijn bedreigers af. Zakhele werd christen en hield woord. Nu wijdt hij zijn leven aan de toekomst van pubers, zoals hij er zelf ooit een was. En toont Gods liefde door iets ogenschijnlijk simpels als een goed ontbijt.

Een liefdevol ontbijt en trouw tot volwassenheid
Tijdens het studiekamp voor kansarme jongeren verklapt Zakhele, roerend in een enorme pan havermout, het geheime ingrediënt van zijn ontbijt pap. Namelijk: heel veel liefde. Liefde voor ‘zijn’ kansarme pubers en hun toekomst. Zo hoeven ze geen moeilijke toetsen te maken op een lege maag. Maar voelen ze zich geliefd en gesteund als ze de deur uitgaan. Een niet te overschatten gevoel, dat ze thuis vaak moeten missen. Zo staat het ontbijt symbool voor een betere toekomst. En ziet Zakhele het als de eerste stap naar een beter Zuid-Afrika. Zakhele en zijn collega’s van PEN steunen kinderen en jongeren tot ze volwassen zijn en een baan hebben.

Aflevering 4 (herhaling van afl. 1):

  • Zondag 02-12-2018 (10 min.) NPO2, 10.05 uur
  • Vrijdag 07-12-2018 (25 min.) NPO2, 17.50 uur

Lees meer over het werk van PEN in Zuid-Afrika. 
In de kerstcampagne wordt er in veel kerken gecollecteerd voor PEN. 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.