Tafel van Hoop van Kerk in Actie medewerkers bij AZC buren geslaagd feest!

Blog

maandag 26 november 2018Voor de tweede keer organiseerde Kerk in Actie een Tafel van hoop met de buren van het asielzoekerscentrum. Vorig jaar was het in de kantine van ons kantoor, dit keer gingen we op bezoek in het AZC, in samenwerking met Stichting De Vrolijkheid.

Veel vluchtelingen voelen zich eenzaam, en dat terwijl we weten dat persoonlijk contact heel belangrijk is voor een succesvolle integratie. Kerk in Actie wil vluchtelingen laten weten dat ze welkom zijn en hen helpen om zich hier thuis te voelen. Op 18 december organiseren wij daarom opnieuw de actie Tafels van Hoop. Als medewerkers wilden we ook zelf in actie komen.

Het kantoor van Kerk in Actie (het Protestants Dienstencentrum) staat naast een asielzoekerscentrum. Dat is eigenlijk heel bijzonder. Maar hoe goed kennen we onze buren, medemensen die in Nederland bescherming zoeken en asiel hebben aangevraagd? Omdat een goede buur beter is dan een verre vriend bezochten we onze buren. Dit was niet mogelijk geweest zonder Stichting De Vrolijkheid, een partner van Kerk in Actie die in veel AZC’s culturele en ontspannende activiteiten organiseert voor de bewoners.

Na een korte uitleg op kantoor over de wereld van asielzoekers liepen we met kleine cadeautjes voor onze gastheren en -vrouwen, frisdrank en chocolade, onder de arm, naar het AZC. Daar werden we hartelijk verwelkomd door Tariq, de coördinator, en Jonás, de muzikale begeleider van De Vrolijkheid. We kregen meteen een rondleiding, of liever gezegd kunstroute, over de gangen van het AZC. Hier zagen we prachtige muurschilderingen, die gemaakt waren door bewoners in een project samen met het COA. Ze gaven uitdrukking aan het verlangen van de bewoners naar een vreedzame en geheelde wereld. Ondertussen rook het al heel lekker in de gangen, want er werd gekookt, en ook voor ons!

In de ruimte van De Vrolijkheid werd de tafel gedekt, een welkom uitgesproken en daarna liet ieder zich de diverse gerechten heerlijk smaken. De bewoners vonden het een eer om ons van hun keuken te laten proeven. Er waren gerechten uit Syrië (gebakken rijst), Jemen, Irak en Afghanistan. In gesprek met bewoners hoorden we bijzondere verhalen. De één woont al lang in het AZC, en wacht al jaren op een verblijfsvergunning, de ander is verheugd dat hij mag blijven, maar wacht nog op een woning.

Daarna was het de beurt aan de zangtalenten. Er klonken Arabische volksliederen, en smartlappen uit Jemen en Rusland. We waren onder de indruk van het gevoel dat de mensen legden in hun muziek. Ze ontdekken daar zo vaak een zangtalent! Ook wij leverden een bijdrage met ‘Aan de Amsterdamse grachten’ en ‘Nada te turbe’, een lied uit Taizé. Tot slot werd er ook nog gedanst, de arabische debka begeleid door trommels en hobo.

We bedanken de bewoners en De Vrolijkheid heel hartelijk voor deze inspirerende ontmoeting en zien uit naar een volgende keer!

Doet u ook mee? Organiseer op 18 december een Tafel van Hoop met vluchtelingen uit uw buurt. Meld u aan op www.tafelsvanhoop.nl.


Bekijk een filmpje over het leven van kinderen in een AZC.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.