Chanthy (16) studeert hard en voorkomt kindermisbruik

Persoonlijk verhaal

woensdag 19 december 2018Sinds Chanthy lid is van de kinderclub, weet ze wanneer kinderen onrecht aangedaan wordt. Ze durft haar mond open te trekken. Zo voorkomt ze heel wat leed. Ook krijgt ze ondersteuning bij haar studie. Chanty’s ouders vestigen hun hoop op hun dochter om uit de armoede te komen.

Chanthy is 16 jaar oud en woont in de hoofdstad Phnom Penh in Cambodja. Ze zit in de 10e klas op de middelbare school. Haar jongere zus Sam Nang gaat naar dezelfde school. Hun vader Sitha is de enige kostwinner: hij werkt als motor-taxichauffeur. Hun moeder Vanny is huisvrouw.

Chanty is nog nooit blijven zitten. Hoewel ze geen makkelijk leven heeft, leert ze graag en haalt ze goede cijfers. Ze heeft een positieve instelling en krijgt veel aanmoediging van haar ouders. Ze is de op één na beste van de 48 leerlingen van haar klas.

Chanthy’s ouders worden sinds 2009 ondersteund door Kerk in Actie partner Salvation Center Cambodja (SCC). Chanty krijgt ieder jaar een schooluniform en schoolmaterialen. Omdat ze zo goed en graag leert, is haar vader harder gaan werken om zijn dochter daarin te kunnen blijven ondersteunen. Chanty is erg ijverig en helpt ook in huis. Ze is een heel verantwoordelijk meisje, die thuis schoonmaakt en kleding wast. Ze verzuimt school nooit.

Ze is uitgekozen als klassenvertegenwoordiger voor de kinderclub van SCC. Via deze kinderclub leren kinderen hun ideeën uiten, krijgen ze meer zelfvertrouwen en gaan ze ook beseffen wat hun rechten zijn. Ze leren om misbruik van kinderen ter sprake te brengen.

“Ik doe nu 5 maanden mee in de kinderclub. Ik durf nu iets te vertellen voor een groep. Ik ben niet meer verlegen. Ik durf ook vragen te stellen en met eigen ideeën te komen tijdens de kinderclub. Ik praat met anderen over kinderrechten en moedig mensen aan om zich aan onze wetten te houden. Ik adviseer andere kinderen over dingen waar ze mee zitten.”

Chanthy kreeg een training over kinderrechten en kindermisbruik, waarin ze opvoedkundige spellen doen en verhalen leren vertellen. Ze vertelt: “Ik doe nu mee aan acties waarbij we kinderen vertellen over hun rechten. Ik vertel hen over hygiëne en hoe belangrijk het is om hard te studeren. En ik waarschuw hen voorzichtig te zijn in contact met vreemden.”

Chanty bedankt de mensen die het mogelijk maken dat ze deze steun krijgt, samen met andere kinderen die het moeilijk hebben in haar gemeenschap. Het helpt hen om meer moed te hebben en te strijden tegen kindermisbruik. Ze weten nu immers beter wat goed en wat fout is. Maar ze bedankt ook haar ouders, die haar daar zo enorm ondersteunen.

Dankzij uw steun kunnen kinderen als Chanty verder leren. Ze beseffen dat kinderen rechten hebben, en dat ze van zich mogen laten horen als die rechten geschonden worden. Dat helpt hen om uit de spiraal van armoede te komen. Hartelijk dank voor uw steun!

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.