Hoe kerkelijk geld koffieboeren in Peru ondersteunt

Reisverslag

dinsdag 4 december 2018Kerk in Actie medewerkster Elise Kant is op reis in Peru ... met Oikocredit. Veel kerken beleggen immers hun geld via Oikocredit op een sociaal verantwoorde wijze. Reserve geld blijft zo (wereld)diaconaal rollen. Dat past bij de kerkelijke missie. Geen belegging bij grote multinationals, maar geld dat betekenis krijgt in het leven van mensen die moeten knokken voor hun bestaan, bijvoorbeeld koffieboeren in Peru.

Oneerlijke koffieprijzen

“Dit mag niet gebeuren; het is meer unfair dan ooit” Eduard Walkers’ ogen fonkelen als hij het over koffie heeft. “We moeten niet zeggen, nou laat maar, de koffiemarkt is zo ingewikkeld geworden, daar kunnen we niets aan doen. Nee. We moeten uit alle macht zoeken naar oplossingen”. Eduard is de directeur van Oikocredit Latijns Amerika. Een toegankelijke vriendelijke man met pretogen. Maar zodra het gaat over koffie, en vooral over koffieprijzen dan schieten die ogen vuur.

Prijsschommelingen desastreus voor kleine koffieboeren

Koffie is een van de belangrijkste producten in de economie van Peru. Oikocredit werkt samen met heel veel koffie-coöperaties. Veel van hen werken ook met certificaten, zoals bijv UTZ, “Maar dat is in de wereld van vandaag niet meer genoeg. Koffie is op de wereldmarkt handelswaar geworden. Het wordt ook wordt gekocht en doorverkocht om er geld mee te verdienen, niet om te consumeren. En daarmee wordt het heel afhankelijk van de dollar- en de olie-prijs. En daar komt dan ook nog een prijs probleem om de hoek te kijken. De huidige handelsprijs van koffie ligt ver onder wat het kost om het te produceren. Veel boeren zijn niet goed voorbereid op die prijsschommelingen. Dat is al een jaar zo. En mensen gebruiken minder koffie door de nieuwe manieren van koffie zetten. En door nieuwe manieren van roosteren is het verschil tussen Robusta- en de duurdere Arabica-koffie nauwelijks meer te proeven.

Koffiehandel in handen van drie grote bedrijven

Er heeft een enorme monopolisering plaatsgevonden van de koffiehandel: er zijn eigenlijk nog maar drie enorm grote bedrijven over. Dan kun je je voorstellen, dat de kleine producent de meest kwetsbare schakel is. Zelfs met certificering kan de koffieboer nauwelijks tegen die grote bedrijven op. Een ander probleem is dat de kleine koffieboeren vaak niet inefficient genoeg werken. Oikocredit zich daarom heel actief in om te zorgen, dat boeren en boerinnen inzicht krijgen hoe ze hun koffie-oogst kunnen vergroten. Ze leren hoe ze efficienter kunnen werken en hoe de prijsschommelingen in elkaar zitten.

Blijf vragen hoe koffie geproduceerd wordt

“De markt is zó oneerlijk, dat certificering helpt maar domweg niet meer genoeg is” Dat antwoordt Eduard wanneer ik vraag wat hij van het artikel in Trouw vindt, waarin staat dat fairtrade-koffie niet altijd leidt tot een leefbaar loon. En dat het geld niet altijd naar de individuele boer gaat, maar ook naar dit soort trainingen. “ Wat moeten we doen?" vraag ik hem. “Als consument moet je eerlijke koffie blijven kopen!! Stop daar niet mee!! Maar wees ook kritisch over de wereldmarkt. Je kunt je stem laten horen aan die monopolisten. Dat je niet wil dat ze zo met de koffieboeren en -boerinnen omgaan!" Het is net als met eerlijke kleding. Als wij onze macht als consument niet gebruiken, zal er niets veranderen. Dus we moeten ook vragen: waar komt deze koffie vandaan? Is het wel wat erop staat? Hoe staat het met het loon van de koffieboeren en hun helpers?

Tussenhandel er tussenuit halen

Een andere manier is om directe koffiehandel te stimuleren, direct van koffieboeren naar koffiegebruikers, zonder al die tussenhandel. Dat vraagt om investeringen. Het is een van de dingen die Oikocredit onderzoekt. Net als het betere gebruik van data en het streven naar leefbaar loon in een situatie, die zo complex is.

Inspirerende dagen voor de boeg

De komende dagen gaan we op bezoek bij de organisaties en coöperaties, waar Oikocredit mee samenwerkt. Eerst in Lima en daarna bij San Ignacio, helemaal in het noorden. Het beloven drukke maar inspirerende dagen te worden! De avond valt over Lima, niet een heel mooie stad maar wel een aan de indrukwekkende oceaan en met vriendelijke mensen. De groep is een bijzondere mix van leeftijd en ervaring. De eerste makkers zijn al gevonden en ik verheug me op morgen.

Elise

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.