‘Ik wil mijn geluk delen’ - diaken Ans organiseert een Tafel van Hoop in Arnhem

Nieuws

donderdag 6 december 2018Samen met haar mede-diakenen organiseert Ans Bosma (65) dit jaar weer een Tafel van Hoop in Arnhem. “We vieren dat het licht in de wereld is gekomen, dat is ten diepste waar het Kerstverhaal om gaat. Ik heb geluk gehad, en dat geluk wil ik delen. Daarom werk ik heel graag weer mee.”

Vluchtelingen

“Toevallig stond mijn wieg hier”, zegt Ans. “Maar dat is geen verdienste. Ik kan me zo goed voorstellen dat je weggaat als je kinderen hebt en in een land woont waar oorlog is, of diepe armoede, of zelfs honger. Natúúrlijk doe je dat. Dat doe je voor je kinderen. Ik zou ook gaan.”

Open ogen
Vijf jaar woont Ans nu in Arnhem. Na nogal wat omzwervingen is ze teruggekeerd naar de stad van haar jeugd, waar ze als tiener koffiebarwerk deed bij Youth for Christ. “Toen deed je dat gewoon”, peinst Ans, roerend in haar kopje thee. “Gewoon er zijn. Spontaan en misschien ook naïef. Nu moet er eerst vergaderd worden…”

Dat doet Ans veel, vergaderen. Met de stedelijke raad van kerken en met de kerkenraad van haar eigen gemeente, de Opstandingskerk. Om dingen gedaan te krijgen, moet dat nou eenmaal, maar het liefst zou ze meteen naar buiten gaan. “Ik geloof in het laten zien, niet in gepreek. Laat maar zien wie je bent, laat wat je doet je getuigenis zijn.”

Ze geniet van haar werk als diaken. “Namens de kerk, maar wel buiten de kerk. Dat past bij mij. Als mensen vragen waarom ik doe wat ik doe, verzwijg ik het niet. Jezus is mijn inspiratiebron. ‘Heb je naaste lief als jezelf’, zei hij. Dat drijft mij om in de wereld rond te lopen met open ogen. Als je die houding hebt, komt het werk vanzelf op je pad. Ik vind een kerkdienst met mooie liederen en een hoopgevende preek ook fijn, maar die moet wel toegankelijk en uitnodigend zijn voor iedereen. Zodat je daarna weer naar buiten kunt gaan, en in je wijk of buurt kunt laten zien wie je bent.”

Idioot druk
Toen de toenmalige stadspredikant Anja Vogelzang iemand zocht om een Tafel van Hoop te organiseren, aarzelde ze niet om Ans te bellen. Vooral ook omdat Ans naast haar diakenschap Nederlandse les geeft op de internationale school voor minderjarige vluchtelingen.

Natuurlijk zei Ans ‘ja’, want zo’n Tafel van Hoop, een kerstmaaltijd met vluchtelingen, leek haar geweldig. En dat was het ook, vertelt ze: “We hebben de wijkteams en alle kerkleden gevraagd iemand uit te nodigen. En we zijn naar het AZC gegaan en hebben daar posters opgehangen en uitnodigingen neergelegd. Uiteindelijk hadden we zeventig gasten waarvan het merendeel vluchteling of statushouder was.

Ik had aan de Raad van Kerken en de Centrale Diaconie van de Protestantse Gemeente Arnhem om geld en handjes gevraagd. Eerst zeiden ze: ‘We hebben het al zo druk met Kerst.’ Maar toen ik zei: ‘Maar zij hebben niks!’ gingen ze overstag. Want dat is waar: wij hebben het idioot druk met Kerst. Met cadeaus, diners, kerstbomen en familiebezoek. En zij hebben niks! Dat gaf voor beide raden de doorslag om ons te steunen, hoorde ik later.”

Gezellig
“We hebben koks van Resto van Harte ingehuurd en verder alles zelf gedaan: de tafels gedekt, kerststukjes gemaakt, alles klaargezet. We hadden ruimte gehuurd in een woonzorgcentrum. Ja, het was echt heel gezellig en goed. Anja Vogelzang verzorgde de opening en de scriba van de Protestantse Kerk, René de Reuver, was ook te gast.”

Dit jaar organiseert Ans weer een Tafel van Hoop, samen met haar mede-diakenen. “Dan zorgen we voor een betere opvang voor de kinderen, want daar hadden we nu niet aan gedacht”, vertelt ze. “We vieren dat het licht in de wereld is gekomen, dat is ten diepste waar het Kerstverhaal om gaat. Ik heb geluk gehad, en dat geluk wil ik delen. Daarom werk ik heel graag weer mee.”

Tafels van hoop
Wilt u net als de gemeente van Ans een Tafel van Hoop organiseren? Doe dan mee met dit initiatief van Kerk in Actie. Nodig vluchtelingen uit om samen te eten op 18 december. Kijk op www.kerkinactie.nl/tafelsvanhoop. 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.