Kerstboodschap ds. René de Reuver: breng licht het duister

Nieuws

vrijdag 21 december 2018Kerst is het feest van licht. Jezus' geboorte maakte Gods licht zichtbaar. We delen Zijn licht met elkaar en geven het door. Ook aan kwetsbare kinderen voor wie het leven vaak donker is. Zij verlangen naar een uitgestoken hand, een warm hart en een sterke schouder. Ds. René de Reuver ontmoette afgelopen jaar één van hen.

Haar stralende ogen zal ik niet snel vergeten. Ze lichtten op toen ze ons zag. Eerder die morgen had Fatima ons gezien op de school waar zij elke dag door mensen van de kerk naartoe wordt gebracht. Nu zijn we op bezoek bij haar thuis. Samen met vijftien familieleden woont ze in een vluchtelingentent in de Bekaa Vallei in Libanon. Vanwege de oorlog in hun land zijn ze, net als 12 miljoen andere Syriërs, gevlucht. In het buurland Libanon worden 1,5 miljoen van hen opgevangen en neemt de kerk een groot deel van de zorg voor de kinderen op zich. Heel concreet door het bieden van voedsel en het opzetten van scholen waar deze kinderen welkom zijn.

Op één van die scholen werd ik geraakt door de toewijding van de juffen en het enthousiasme van de kinderen. De kinderen leren er zichzelf te verzorgen, in het Arabisch en Engels te communiceren. Zo wordt voorkomen dat kinderen als Fatima een verloren generatie worden en worden belangrijke normen en waarden bijgebracht. En met succes. Want het bezoek aan de vluchtelingenkamp vergeet ik niet snel.

Gastvrij werden we, in een met stokken gestutte tent, ontvangen. Een paar kratten werden bijgezet als stoel. Communiceren lukte haast niet, want dat kon alleen in het Arabisch. Totdat Fatima uit school kwam. Zodra ze ons zag lichtten haar ogen op. Ze gaf ons een hand en begroette ons in het Engels. Haar vrolijkheid nam wat weg van het schemerduister in de tent. In deze adventstijd leven toe naar Kerst, het feest van een kind dat licht brengt in de duisternis. Het doet me aan Fatima denken. Laten wij in deze tijd licht geven aan kinderen in de knel.

Ds. R. de Reuver,
scriba Protestantse Kerk in Nederland

Kerstboodschap ds. René de Reuver: breng licht het duister in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.