Kerken en vluchtelingen vormen 3,1 kilometer lange tafel van hoop

Nieuws

vrijdag 21 december 2018Door heel Nederland zaten deze week kerken en vluchtelingen aan Tafels van Hoop. Verdeeld over meer dan vijftig plaatsen vormden zij met 3,1 kilometer de langste tafel van Nederland. Dat zorgde voor mooie gesprekken en veel lekker eten. Syrische kip met salade, vegetarische erwtensoep, Iraakse rijst, Poolse worst en Betuwse appeltaart. In Maurik kwam zelfse de burgemeester op bezoek. Lees hier der ervaringen.

Aan tafel stonden ze stil bij de situatie van vluchtelingen in Nederland (94% voelt zich eenzaam) en vluchtelingen wereldwijd (meer 67 miljoen mensen, waarvan 51% kind) in het kader van de kerstcollecte 'Geef licht aan kinderen in de knel' voor vluchtelingenkinderen uit Syrië.

Landelijke coordinator Karel Jungheim was samen met René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, te gast in Hardenberg: “Wat hadden de diaconie en ZWO-commissie er een werk van gemaakt. Er waren Eritrese pannenkoeken, Syrische hapjes, Hollandse stamppot en veel meer lekkers. De jongeren van de tienergroep verzorgden het toetje, dat als thema had 'bruggen' bouwen. Erg lekker!” 

Lees hier de reacties uit:

Maurik - Tafel van Hoop opnieuw succes
Burgemeester van Buren tijdens Tafel van hoop: “Benut de mogelijkheden die je krijgt en wees welkom in jullie nieuwe vaderland”.

GNE0GR0nSYd1bSvef6tBVUfKaBSs6vZvikjN5k73

Vierenzestig (!) mensen zaten aan de Tafel van Hoop in de Sint Maartenskerk van Maurik. We aten zeer gevarieerd uit vele culturen: Congolese geitenvlees met griesmeel, Syrische kip met salade, vegetarische erwtensoep, Iraakse rijst, Poolse worst en Betuwse appeltaart. Alles was door de aanwezigen zelf bereid. Niet alleen de maaltijd zelf was verrijkend. Wat minstens zo verrijkend was dat we gewoon ook met elkaar in gesprek konden over de gewone dingen van het leven. Twee mannen uit Syrië die nog maar twee weken in Maurik wonen konden uitgebreid spreken met mensen die al 10 jaar geleden uit Syrie zijn gevlucht en in Maurik wonen. Dat gesprek kan de komende tijd ook gewoon verder gaan. De burgemeester van Buren, Jan de Boer opende om 18.00 uur de tafel van Hoop met inspirerende woorden over de geschiedenis van een Betuwse Boer die naar Amerika vluchtte en zijn achterkleinzoon zou de president van Amerika worden. Benut de mogelijkheden die je krijgt en wees welkom in jullie nieuwe vaderland.

De organisatie was in handen van de samenwerkende kerken in Maurik, de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap OLV Tenhemelopneming en de Hervormde Gemeente te Maurik. De leiding van de avond was in handen van ds. Simon de Kam. Er werd een Congolees loflied op God in het Lingala gezongen. Mohammed Said (14 jaar) zong een lied over de verwoestende burgeroorlog in zijn land van herkomst. Een Iraans loflied op Jezus werd gezongen in het Farsi. En acht kinderen zongen “Dag ster, kleine ster”. Twee klassieke kerstliederen hebben we samen gezongen.

Hardenberg - Naaste worden en zijn
In Hardenberg hebben de diaconie en de ZWO-commissie samen een goed bezochte maaltijd georganiseerd. Een plaatselijke groep vrouwen verzorgde de maaltijd onder begeleiding van de Eettafel Hardenberg (onderdeel Vluchtelingenwerk Hardenberg). Er waren Eritrese pannenkoeken, Syrische hapjes, Hollandse stamppot en veel meer lekkers. De jongeren van de tienergroep verzorgden het toetje, dat als thema had 'bruggen' bouwen. Het was een brede en gemengde groep met allerlei mensen die korter of langer in Hardenberg wonen, denk hierbij aan asielzoekers en statushouders. Ook vluchtelingen met een Nederlandse nationaliteit waren hierin betrokken. 


MHUxVMfZWaAdQP_yT62KLk8jxbXDJyvfGRZJEg4F

Mensen stonden urenlang in de keuken. Aan het eind van de avond werd er zelfs Arabische koffie geserveerd door dames in traditionele Arabische kledij. Twee jonge mensen die uit Pakistan waren gekomen en hun buddy’s vertelden hoeveel deze contacten betekenen. De vluchtelingen leerden zo Nederland kennen en de gewoontes van de Nederlanders. Statushouders worden geholpen bij de integratie door Vluchtelingenwerk Hardenberg en het Buddy-project richt zich tot mensen die op het AZC verblijven en wil graag ook statushouders een helpende hand bieden in de toekomst. Deze twee organisaties werken samen. Vanuit het Buddy-project worden asielzoekers 4 maanden lang beleid bij praktische zaken en hebben buddy’s wekelijks contact. Zo bezoeken ze o.a. verjaardagen van hun buddy’s en doen samen boodschappen. Omgekeerd zei een jonge buddy dat haar gezin zo meer bewust is geworden voor wat er in de wereld omgaat.

Het blijft heel belangrijk om elkaar vaker op te zoeken, en goede buren te zijn. Een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst vertelde hoe ze tussen twee culturen leeft en hoe haar kinderen soms van straat genootjes te horen krijgen ‘ga terug naar je eigen land’ terwijl ze hier geboren zijn!

De koster van PKN Hardenberg-Heemse (J. Meerveld) heeft voor meer dan 80 personen een overheerlijke Nederlandse groente gemaakt. Door deze samenwerking is ‘De dag van de Migrant’ tot een bijzondere gebeurtenis gemaakt, waar nog veel over is nagepraat door de aanwezigen. De KRO/NCRV hebben hier opnames gemaakt voor het programma ‘Met hart en ziel’.


Hattem - Catechisanten ontmoeten leeftijdsgenoten
In Hattem hebben acht catechisanten van de gereformeerde kerk "de open poort" zeven jonge vluchtelingen uit Hattem ontvangen voor een gezamenlijke maaltijd. Het eten was grotendeels door hun ouders klaargemaakt. Maar de contacten moesten echt zelf over en weer gelegd worden. Dat was wel wennen, maar is uiteindelijk heel goed gelukt. Ik dank u hartelijk voor uw folder "Kerk in Actie", die mij op het idee bracht dit zo in gang te zetten. Het was een catechisatieles, waarin jonge mensen hebben ervaren dat ze echt zelf iets konden doen wat ertoe deed, waarin ze Jezus kunnen volgen.

Zuidhorn - Eten met en uit verschillende culturen

nkaqDtcGAe4awAtguvDpiwYjhG18EFWNxpN9iXs7

Dinsdagavond 18 december hebben in Klein Hanckema in Zuidhorn vluchtelingen en inwoners van Zuidhorn samen gegeten. De gerechten zijn door de deelnemers van de maaltijd bereid. En zodoende is er een heerlijk buffet ontstaan, met een voor- hoofd en nagerecht. Er is gegeten uit verschillende culturen. Deze Tafel van Hoop is in Zuidhorn georganiseerd door de diaconie van de Gast en Dorpskerk en is een landelijke actie van Kerk in Actie. De zaal in Klein Hanckema was vol, 60 personen hebben heerlijk gegeten.


Barendrecht - Het belangrijkste: een goede en ontspannen sfeer
“Gisteren (18 december) hebben we met 45 à 50 mensen gegeten aan de Tafel van Hoop in Barendrecht. We hadden een buffet besteld waar heerlijk van gegeten is, maar nog belangrijker: er heerste een goede en ontspannen sfeer. Er waren vooral mensen uit Eritrea en zij waren met hun hele gezin aanwezig zodat er veel kinderen waren. Voor de kinderen hadden we ook een paar tafels gemaakt waar ze wat konden knutselen. Na afloop hielpen ook de gasten mee met het opruimen. Kortom: het was een warme ontmoeting. Vorig jaar op 18 december hebben we de eerste Tafel van Hoop gehouden en omdat het toen ook al zo leuk was hebben we op 14 mei weer een tafel georganiseerd. Dit jaar denken we dat ook in juni weer te doen. Hartelijke groet en alvast goede feestdagen gewenst!”

kbtM-Epc5HGJ8FDsoBKjj5fSwJ_MkKbho0HAiG0k

LMqMXzpRaBIVmUrpg2TEad_CwfIIq7Pt9gUKPEtR

Barendrecht: eerst een lege, dan een volle tafel!


Hoogland - Ontmoeting van twee kerkgemeenschappen
Sinds juni kerkt de Eritrese Orthodoxe gemeente elke twee weken op zaterdagmorgen in De Inham, het kerkgebouw van de gelijknamige wijkgemeente in Amersfoort-Noord en Hoogland. Met een klein voorbereidingsgroepje uit beide gemeenten hebben we op 19 december een gezamenlijke maaltijd georganiseerd. Iedereen die kwam nam zelf eten mee, en zo konden we genieten van Eritrese pannenkoek, Indonesische noedels, Hollandse stamppot en nog veel meer. We moesten tafels bijzetten want er kwamen wel 40 mensen, meer dan we hadden gedacht. Mooi was dat we de maaltijd samen zijn begonnen met een gebed in het Tigrinya en het Nederlands, en dat beide voorgangers tijdens de maaltijd hebben verteld over het geloof en de kerktradities. Er werd geanimeerd gepraat in gemixte groepjes en toen het tijd was om de kleine kinderen naar bed te brengen hebben we samen afgewassen en opgeruimd. Voor herhaling vatbaar!


Een aantal medewerkers van Kerk in Actie ging het land in:

Evert van Bodegom was te gast in Arnhem: “Het gesprek was erg geanimeerd. Ik denk dat er zo'n 60 personen waren. Als bezoeker zat ik met een Syrische familie aan tafel en misschien kom ik wel in de krant want er was een fotograaf en aan onze tafel werd heel veel gelachen! De zoon uit dit gezin (19 jaar) was in 60 dagen naar Nederland gelopen.”

Janet Bac zat bij de Tafel van Hoop in de Kruiskerk in Nijkerk. “Het was daar voor de eerste keer en ze zijn mee gaan doen omdat ze het initiatief op de website van Kerk in Actie zagen. De groep had allemaal 'koude contacten' uitgenodigd via Vluchtelingenwerk. Er werden onderling druk telefoonnummers uitgewisseld en afspraken gemaakt voor een verder contact. Eén vluchteling zocht dringend een taalmaatje en dat wordt opgevolgd door iemand uit de kerk. Fantastisch dat deze kerk meer rondom vluchtelingen wil gaan doen. Na deze avond voel ik me weer extra gemotiveerd!”

7kNKT77ikmdswrvNKfQoazqX9MwQ7FJghIq9OY-u


Gerdine Westland was in Huizen (NH). "Hier hebben de Hervormde en de Protestantse gemeente Huizen samen in december een leegstaand winkelpand omgetoverd tot Pop up herberg. Een warme plek met allerlei activiteiten voor iedereen. Hartelijk dank voor de goede ontvangst. Ik heb genoten van de gesprekken en ontmoetingen. Mooi en inspirerend werk daar in Huizen. Dankbaar ook voor de mooie samenwerking tussen verschillende kerken. Een mooi verhaal in het kader van perspectief bieden aan vluchtelingen en ook die pop-up herberg, wat een daadkracht!

 

Aandacht in de pers:

Trouw - Stamppot met bulgur heet de Syrische vluchteling welkom

 

NRC Handelsblad - Tafels dekken voor vluchtelingen

RD - In Hardenberg heeft de dominee een schort voor

 

Nederlands Dagblad - Kerk in Actie roept iedereen op vandaag vluchtelingen uit te nodigen voor de maaltijd.

RTV Utrecht - Vijf Utrechtse gemeenten nodigen vluchtelingen uit voor diner

De Gelderlander - Goede doel rukt op met Kerstmis

De Stentor - Een ontmoeting met 'de ander'

RTV Oost - Lekker eten en goede gesprekken bij Tafel van Hoop in Heemse

Gooi- en Eemlander - Kerken openen PopUp Herberg in hart van Huizen

Hardenberg.nu - Veel animo voor 'Tafel van Hoop'

Ermelo’s Weekblad - Samen aan Tafels van Hoop 'Laten weten dat ze welkom zijn'

Het Kompas - Tafels van Hoop Numansdorp

Dedemsvaartse Courant

Stad Tiel

Nieuw Wij

Christelijk nieuws

Kerken en vluchtelingen vormen 3,1 kilometer lange tafel van hoop in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.