Kerst 2018 in China

Blog

zaterdag 15 december 2018Op zondag 9 december, tweede zondag van Advent, werd in de Chinese stad Chengdu de Early Rain Covenant-kerk, een van de grootste en bekendste protestantse huiskerken van het land, hardhandig ontruimd. Ds. Wang Yi, zijn vrouw Jiang Rong en tientallen gemeenteleden werden gearresteerd en ingesloten, kerkelijke goederen werden in beslag genomen, het kerkcomplex verzegeld afgesloten, huizen doorzocht. De WeChat-groepsapp werd verwijderd en individuele kerkmensen gedwongen een verklaring te ondertekenen waarin ze verklaren af te zien van verder kerkbezoek. De gelovigen die na een paar dagen zijn vrijgelaten, verklaren dat ze zijn geschopt en geslagen. (https://www.scmp.com/news/china/politics/article/2177720/protestant-pastor-wang-yi-detained-and-facing-charges-china en https://www.hrw.org/news/2018/12/13/china-repression-christian-church-intensifies - ook voor de foto's)

Afbeelding1.png

“Afgelopen augustus werd de 70e verjaardag van de Wereldraad van Kerken in Amsterdam gevierd, waarbij het ging om de “Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede”.  Die pelgrimstocht moet niet stoppen aan de grenzen van China. In solidariteit met alle gelovigen in China zouden de kerken: de Wereldraad van Kerken en zeker ook het Vaticaan hun stem luid en duidelijk moeten laten horen. Het is urgent dat nú te doen. Voordat in China de bewegingsruimte van christenen, moslims, boeddhisten en andere gelovigen nog meer beperkt wordt en voordat nog meer mensen zonder enige vorm van proces in detentie verdwijnen. “

Dat schreven we in september, toen op last van de Chinese overheid de Sionskerk in Beijing, een andere grote en bekende protestantse huiskerken van het land werd gesloten en toen er steeds meer verontrustende berichten verschenen over de massale detentie van moslims in de provincie Xinjiang. 

Inmiddels is duidelijk geworden dat de Chinese overheid steeds vaker en radicaler optreedt tegen alles wat met georganiseerd geloof te maken heeft. Hoezeer er ook al langer wordt gereguleerd en verordonneerd, die toenemende controle is blijkbaar niet voldoende. Sinds vorig jaar is de wet- en regelgeving voor niet-gouvernementele organisaties in het algemeen - en religieuze in het bijzonder - verscherpt. De wet zelf maakt het fundamenteel onderscheid tussen ‘goede’ en ‘slechte’ godsdienst, het goede is dat wat door de staat wordt goedgekeurd, al het andere is daarmee automatisch slecht. De kerkleiding van de Early Rain Covenant-kerk wordt beschuldigd van subversief gedrag, opruiing en verstoring van de openbare orde.

Godsdienst hoort niet thuis in de openbare ruimte van China, religieuze gebouwen en kenmerken en vooral georganiseerde religieuze bijeenkomsten mogen niet opvallen. De controle gaat steeds verder, ook tot achter de voordeur: zo mogen ouders hun kinderen niet godsdienstig opvoeden. In de meeste kerken is het dopen van kinderen dan ook geen traditie meer en worden alleen volwassen nieuwe christenen gedoopt, bij voorkeur met Kerst en Pasen. Ook deze Kerst zullen er overal in China nieuwe christenen gedoopt worden. Misschien dat het recente hardhandige optreden een feestelijke Kerstdienst moest voorkomen.

Ds. Wang Yi hield al met alles rekening. Hij had een verklaring voorbereid, mocht hij worden gearresteerd. Hij besluit met de volgende woorden: 

"Ik geloof heilig dat Christus mij heeft geroepen tot gelovige ongehoorzaamheid, door een leven van dienstbaarheid, onder dit bewind dat zich tegen het Evangelie opstelt en de kerk vervolgt. Zo preek ik het Evangelie en dit is het mysterie van het Evangelie dat ik preek." (http://www.chinapartnership.org/blog/2018/12/my-declaration-of-faithful-disobedience)

Gezien de recente gebeurtenissen lijkt het komende jaar voor christenen en andere gelovigen en burgers in China geen gemakkelijk jaar te worden. De oproep naar aanleiding van de jubileumviering van de Wereldraad om de stem van solidariteit luid en duidelijk te laten horen, wordt steeds belangrijker. We blijven de ontwikkelingen in China op de voet volgen en zullen er regelmatig over berichten.

We wensen ieder een Kerst van vrede en gerechtigheid en voor het Nieuwe Jaar veel heil en zegen. 

Leusden, 15 december 2018.

Tjeerd de Boer en Kathleen Ferrier

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.