Licht voor weeskinderen in Oekra´ne

Nieuws

maandag 10 december 2018Veel weeskinderen en kinderen met gedragsproblemen in Oekra´ne worden opgevangen in staatsinternaten met minimale voorzieningen. Ongezond eten, slechte medische zorg en onverschillig personeel zijn de orde van de dag. De School van Onze Dromen in Vynnyky pakt het heel anders aan en biedt kinderen een liefdevolle omgeving. Julia kan erover meepraten.

Kinderen

De School van Onze Dromen in Vynnyky werd in 2009 opgericht door personeel van het staatsinternaat. Veel van de kinderen op deze staatsinternaten hebben thuis te maken gehad met geweld en ouders met drank- en drugsproblemen. Hoewel de kinderen in het internaat fysiek veilig zijn, worden ze mentaal verwaarloosd. Op de School van Onze Dromen wordt dit heel anders aangepakt en krijgen de kinderen betere kansen op een hoopvolle toekomst.

Voor altijd dankbaar
De jeugd van Julia Charychanska was niet makkelijk. Met een afwezige vader en een moeder die haar toevlucht zocht in de drank, is het moeilijk echt kind te kunnen zijn. Toen haar moeder ziek werd, was er niemand om voor de kleine Julia te zorgen. ¨Liuba, een vriendin van mijn moeder, wees mij op de School in Vynnyky,¨ vertelt Julia ¨waar ik haar voor altijd dankbaar voor ben. Toen ik hier op school kwam, was de fijne sfeer het eerste wat opviel. Ik kreeg veel vriendinnen, die als zussen voor mij werden. Als we ´s avonds naar bed gingen, deelden we lief en leed met elkaar. Het bleek dat we allemaal zo onze problemen hadden. En dat smeedde een hechte band tussen ons. Ook met onze docent kunnen we goed en vrijuit praten. Iets wat ik thuis altijd gemist heb.¨

Liefdevol opvoeden
Als de kinderen op de School van Onze Dromen 16 jaar zijn, moeten ze het internaat verlaten en komen ze vaak op straat terecht. De kans is erg groot dat deze kinderen het gedrag van hun ouders kopiëren. Om deze keten van sociale problemen te doorbreken, moest de houding van het personeel veranderen. Liliya Svystovych, directrice van de school in Vynnyky, heeft hier hard aan gewerkt met als doel een positieve omgeving voor de kinderen te creëren. Ook moeten de kinderen kennis en de sociale vaardigheden opdoen, om zich voor te bereiden op hun toekomst in de maatschappij. De grote uitdaging is dus om deze kinderen de nodige zorg, aandacht en liefde te geven.

Kinderen beschermen
Julia is dit jaar klaar met school: ¨Ik noem het niet alleen een school, het is mijn thuis, waar ik werd aangemoedigd, opgewarmd, gevoegd, klaargestoomd voor het echte leven. Binnenkort ben ik klaar voor het ¨volwassen¨ leven. Later wil ze graag advocaat worden. ¨En¨, zo verzekert ze, ¨dan zal ik alles doen wat in mijn macht ligt om kinderen te beschermen. Net zoals mijn school voor mij heeft gedaan.¨

Steun dit werk
De kerstcampagne van Kerk in Actie staat in het teken van ¨Geef licht aan kinderen in de knel¨. Kerst is het feest van licht. Jezus' geboorte maakte Gods licht zichtbaar. We delen Zijn licht met elkaar en geven het door. Ook aan kwetsbare kinderen voor wie het leven vaak donker is, zoals in Oekraïne. Op zondag 16 december wordt er in de kerken gecollecteerd voor weeskinderen in Oekraïne. Helpt u via Kerk in Actie mee om meer Oekraïense kinderen deze kans te bieden? Namens de kinderen in Vynnyky willen we u hartelijk bedanken voor uw ondersteuning van dit werk!

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.