Licht voor werkende kinderen in Bogotá

Nieuws

maandag 3 december 2018In de Colombiaanse hoofdstad Bogotá groeien tienduizenden kinderen op in een donkere omgeving met veel geweld en drugsgebruik. Ze moeten zwaar, gevaarlijk werk doen en maken lange dagen. Via De Kleine Arbeider, een lokale partnerorganisatie, biedt Kerk in Actie ondersteuning aan deze kinderen. Ook de jonge Cindy kreeg een nieuwe kans, die licht brengt in haar moeilijke bestaan.

Cindy (13) groeit op onder moeilijke omstandigheden. Haar moeder heeft een winkeltje in sinaasappelsap en moet hard werken om geld te verdienen. Een dag niet werken betekent geen inkomsten. Een normale dag begint voor Cindy ´s morgens om 3 uur. Ze helpt eerst haar moeder met het klaarzetten van de winkel en daarna gaat ze naar school. ´s Middags kan ze aan de slag bij Stichting De Kleine Arbeider, waar ze meehelpt in de ´papierwinkel´. In deze winkel maken ze figuurtjes van dun papier; magneten, potloden, bladwijzers en postkaarten en verkopen die, o.a. aan Nederland.

Kinderen weerbaar maken
Stichting Kleine Arbeider vindt dat ieder kind recht heeft op een goede toekomst en een leven zonder geweld en armoede. De organisatie biedt kinderen een vaktraining en maakt hen weerbaar. Ieder kind wordt uitgedaagd om zijn of haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Er wordt gezocht naar alternatieven voor werk, zodat kinderen wel veilig zijn en niet te zwaar werk hoeven te doen. Ze leren bijvoorbeeld producten maken, die ze kunnen verkopen.

Vaktrainingen
Het gebouw van De Kleine Arbeider is kleurrijk ingericht met veel lichte ruimtes. In de vaktrainingen leren kinderen o.a. kaarten, cadeauartikelen, yoghurt, sieraden, agenda’s en ecologisch papier te maken. Ook is er een groep die leert hoe je groenten, fruit en kruiden kan verbouwen in de moestuintjes op het dak van het gebouw. Hun zelfgemaakte producten worden vervolgens verkocht en een deel van de inkomsten mogen ze zelf houden.

Gewoon kind zijn
Cindy vindt het erg leuk in de papierwinkel erg leuk. ¨Bij De Kleine Arbeider leer ik veel over het leven. Waarden zoals anderen respecteren en niet meegaan met mensen die slechte dingen doen,¨ vertelt Cindy. Hier kan ze gewoon weer kind zijn. Ze houdt van voetballen, basketbal, fietsen en handwerken. Later wil ze plastisch chirurg worden. Niet alleen voor het geld, maar ook om de mensen te helpen die dat nodig hebben. Voor andere kinderen hoopt ze dat hun dromen waar worden en dat ze die dromen nooit verliezen. ‘Zoals ik alles kan doen, kunnen zij het ook doen.’

Steun dit werk
De kerstcampagne van Kerk in Actie staat in het teken van ¨Geef licht aan kinderen in de knel¨. Kerst is het feest van licht. Jezus' geboorte maakte Gods licht zichtbaar. We delen Zijn licht met elkaar en geven het door. Ook aan kwetsbare kinderen voor wie het leven vaak donker is, zoals in Colombia. Op zondag 9 december wordt er in de kerken gecollecteerd voor werkende kinderen in Colombia. Helpt u via Kerk in Actie mee om meer Colombiaanse kinderen deze kans te bieden? Namens de kinderen in Bogotá willen we u hartelijk bedanken voor uw ondersteuning van dit werk!

Bekijk het filmpje over het belangrijke werk van De Kleine Arbeider voor kinderen in Colombia:

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.