Premier Mark Rutte bezoekt kerstproject Kerk in Actie

Nieuws

vrijdag 7 december 2018Premier Mark Rutte was afgelopen week op handelsmissie in Colombia en kwam daar op voor Nederlandse bedrijven en voor de mensenrechten. Organisaties achter het Colombia Platform, waaronder ook Kerk in Actie, hadden de premier gevraagd om tijdens zijn bezoek ook aandacht te besteden aan de zorgelijke mensenrechtensituatie. In Colombia sprak Rutte daarover met president Duque, maar ontmoette ook leerlingen van de kookschool in Bogotá, waarvoor zondag in veel wordt gecollecteerd tijdens de kerstcampagne van Kerk in Actie.

Decennialang werd Colombia geteisterd door een burgeroorlog die met veel geweld gepaard ging. Ruim tweehonderdduizend mensen, vooral burgers, kwamen om het leven, en vijf miljoen mensen raakten op drift. En ook nu de regering een overeenkomst met de belangrijkste guerrillabeweging gesloten heeft wil dat niet zeggen dat overal vrede heerst. Slachtoffers en daders moeten opnieuw leren om samen te leven en zich met elkaar te verzoenen. Dat is een moeilijke en pijnlijke, lange weg.

Een plek waar voormalige daders en slachtoffers elkaar ontmoeten zijn de Manq’a kookscholen in Bogotá en Cali. Op deze scholen volgen kansloze jongeren afkomstig uit alle windstreken van Colombia een opleiding tot kok en leren zij voor het bereiden van maaltijden vooral gezonde en traditioneel Colombiaanse producten te gebruiken. Tegelijkertijd ontmoeten ze elkaar en leren door samen te koken ook begrip op te brengen voor elkaars verhalen en geschiedenis. De school is dan ook meer dan een doorsnee beroepsopleiding. De cursus begint met psychologische oefeningen en ook tijdens de opleiding is er veel aandacht en begeleiding om de studenten te helpen bij het verwerken van trauma's. Niet alle studenten hebben een gewelddadige achtergrond en juist deze mix met “gewone” burgers helpt bij de re-integratie in de maatschappij.

Kookscholen dragen in Colombia bij aan verzoening
Zo vertelt de 28-jarige Lina Narvaez dat zij aanvankelijk niet wist dat verschillende van haar medestudenten bezig waren te reïntegreren. Pas toen ze hen beter leerde kennen hoorde ze dat twee van hen bij de guerrilla gevochten hadden. “Ik verliet ooit mijn dorp en zei dat ik die mensen niet meer wilde zien, dat alle guerrillas slecht waren”. Maar op de Manq’a school ontdekte ze dat er mensen met familie onder het witte koks uniform zaten, mensen met een gewelddadig verleden maar die niet persé slechteriken waren. En door over de ervaringen in de oorlog te praten leerde zij dat er ook pijn zit bij de ex-strijders, die hun best doen hun oude leven achter zich te laten en opnieuw te beginnen. Lina heeft de opleiding van zes maanden nu afgerond en heeft een bedrijf opgericht waar ze jam produceert en verkoopt. Ze hoopt samen met andere vrouwen een vereniging op te zetten waarmee ze in het hele land fruit verkopen en verwerken.

De Manq’a scholen (het woord manq’a is Aymara en betekent maaltijd) hebben hun oorsprong in Bolivia en sinds enkele jaren zijn er ook twee kookscholen in Colombia, waar in totaal honderd jongeren een opleiding van zes maanden volgen. De scholen worden financieel gesteund door Kerk in Actie en ICCO.

Wilt u dit werk ook steunen?
Komende zondag wordt er, vanuit de kerstcampagne, in kerken gecollecteerd voor de kookscholen in Colombia. U kunt ook een bijdrage overmaken.

Premier Mark Rutte bezoekt kerstproject Kerk in Actie in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.