UPDATE: Zeker 429 doden door tsunami Indonesische eilanden Java en Sumatra

Nieuws

zondag 23 december 2018In IndonesiŽ zijn op Java en Sumatra zeker 429 mensen omgekomen door een tsunami. Deskundigen van aardbevingen zagen het niet aankomen. Zeker 1485 anderen raakten gewond en er worden volgens officiŽle cijfers nog 145 mensen vermist. De autoriteiten houden er rekening mee dat het dodental nog stijgt. Via lokale kerken verleent Kerk in Actie de eerste noodzakelijke hulp.

De meteorologische dienst had in verband met de uitbarsting van vulkaan Anak Krakatau, de harde wind en de volle maan gewaarschuwd voor een ruwe zee. Op een tsunami door ondergrondse aardverschuivingen was niet gerekend. Zo werd Indonesië aan de vooravond van het kerstfeest opnieuw volkomen onverwacht opgeschrikt door de tsunami. Pandeglang en Serang op Java en de provincie Lampung op Sumatra lijken het zwaarst getroffen. 

Volgende ramp treft Indonesie
Indonesië werd eind september ook al getroffen door zwaar natuurgeweld op Sulawesi. Bij een aardbeving en een daaropvolgende tsunami kwamen 832 mensen om het leven. En in augustus waren er aardbevingen op Lombok waarbij zeker 500 mensen om het leven kwamen.

Henriette Nieuwenhuis is sinds 2011 namens Kerk in Actie uitgezonden naar Zuid-Sumatra en liet weten zelf veilig te zijn. Wel deelde ze foto's van de getroffen gebieden. Na de tsunami op Sulawesi bezocht Henriette het rampgebied, riep ook op tot gebed en maakte op basis van haar ervaringen dit gedicht. Ook sprak Henriette al haar angst uit voor deze ramp, die nu werkelijkheid is geworden.

Verschrikkelijke beelden
Vandaag reageerde Henriette op de ramp: “Verschrikkelijk om weer die beelden te zien van vernietiging, dood en angst. Dit keer vond deze natuurramp ‘om de hoek’ plaats, ongeveer 4 rijden bij mij vandaan. Vanuit het synodekantoor van de GKSBS is gelijk een bericht gedaan naar de gemeenten om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Ds. Heru, ds. Erik en ds. Samuël, die ook betrokken waren bij de hulp voor Palu (Sulawesi), zijn al naar de zwaarst getroffen gebieden binnen Lampung (Kalianda).”

Henriette werkt als predikant bij de Gereja Kristen Sumatera Bagian Selatan, de kerk op zuidelijke Sumatra, waarmee Kerk in Actie al jaren samenwerkt. Zo steunt Kerk in Actie het diaconale project Yabima, dat opkomt voor de rechten van boeren en hun helpt om de opbrengst van de gewassen te verhogen.

Kerk in Actie verleent hulp aan de slachtoffers van de tsunami via lokale kerken rondom Bandar Lampung. Zij verzorgen opvang en verspreiden nu vooral dekens, kleren en voedsel.


Steun de slachtoffers van de tsunami. Bid mee en maak uw bijdrage over op NL 89 ABNA 0457 457 457 onder vermelding van 'Tsunami Sumatra'.

UPDATE: Zeker 429 doden door tsunami Indonesische eilanden Java en Sumatra in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.