'Armen hebben van de kerk barmhartigheid nodig'

Nieuws

maandag 28 januari 2019Ds. Dick Couvée sprak over zijn ervaringen in Rotterdam op de werkconferentie Armoede en Schulden afgelopen zaterdag. Ruim 350 kerkelijke vrijwilligers kwamen in Ede samen op de werkconferentie Armoede en Schulden. Diakenen en predikanten uit de Protestantse Kerk Nederland, en ook veel deelnemers vanuit parochies, Nederlands Gereformeerde Kerken en evangelische gemeenten, dachten met elkaar na over armoede in Nederland.

Armoede

Tijdens het hoofdprogramma schetste Cok Vrooman, bijzonder hoogleraar Sociale Zekerheid en Participatie aan de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk strateeg bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, de actuele ontwikkelingen van armoede in Nederland. Zo zijn er meer werkende armen in Nederland, en lopen zelfstandigen zonder personeel, of mensen met een minimumloon, zoals schoonmakers, horecapersoneel of sportinstructeurs, hoog risico om in armoede terecht te komen. Dit geldt ook voor kunstenaars, auteurs en journalisten.

Vierde gaarkeuken
Ds. Dick Couvée, predikant van de Rotterdamse Pauluskerk, zei het onverteerbaar te vinden dat in Nederland een voedselbank bestaat. 'Nederland staat op plek veertien van de rijkste landen ter wereld. In Rotterdam werd onlangs nota bene de vierde gaarkeuken geopend, waar mensen die niet kunnen rondkomen een gezonde maaltijd kunnen krijgen. Dat is - sorry dat ik het zo zeg - een bloody shame, een grove schande.'

Helpen waar geen helper is
'De samenleving schiet tekort,' zei Couvée, 'en dus moeten kerken de armen bijstaan. Armen hebben van de kerk barmhartigheid nodig. Zorg dat je er als diaconie bent voor mensen die niet of moeizaam terechtkunnen bij instanties. Dat is gewoon je christenplicht.' Maar dat is niet het enige waartoe Couvée oproept. 'Kerken kunnen nog veel meer doen om te zorgen dat het systeem verandert. Ze moeten armen helpen waar geen helper is, en tegelijk protesteren. De wetten en regels zijn nu zo ingericht dat ze onrechtvaardig uitpakken. De overheid daarop aanspreken, is een vorm van gerechtigheid. Voor mij hoort dat bij de essentie van kerk-zijn.'

Workshops
De deelnemers aan de werkconferentie konden twee keer meedoen aan een workshop, en hadden daarbij de keuze uit meer dan 25 mogelijkheden. De workshops varieerden van het in gesprek gaan over beïnvloeding van de lokale overheid, tot praktische voorbeelden en handvatten om lokaal armoedebestrijding vorm te geven, tot bibliodrama en contextueel Bijbellezen.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.