Dringend voedselhulp nodig in Noordoost-Nigeria

Nieuws

dinsdag 22 januari 2019In Noordoost-Nigeria zijn 1,8 miljoen mensen op de vlucht voor Boko Haram in eigen land. Sinds het geweld uitbrak in 2009 zijn meer dan 20.000 mensen gedood en 4.000 vrouwen en meisjes ontvoerd. Ruim 15 miljoen mensen zijn getroffen: hun huizen en landbouwgronden zijn verwoest, zij zijn bang en getraumatiseerd. Kerk in Actie biedt noodhulp om hongersnood te voorkomen.

5,2 miljoen mensen voedseltekort

De vluchtelingen zijn neergestreken in Nigeriaanse dorpen die veiliger zijn. Dat veroorzaakt daar veel sociale en economische problemen. Het Nigeriaanse leger jaagt op Boko Haram. Maar in gebieden die recent door hen bevrijd zijn, kampen mensen met ernstig tekorten. Meer dan 8,5 miljoen mensen hebben hulp nodig. Door het geweld kan er minder verbouwd worden. Ook door droogte en vervolgens overstromingen kan er minder geoogst worden. Daarnaast zijn er door alle vluchtelingen meer monden te voeden. Dat leidt tot grote problemen. Ruim 5,2 miljoen mensen hebben ernstig tekort aan voedsel.

Voedselhulp voor meest kwetsbaren

Kerk in Actie zet zich al jaren in om de situatie van vluchtelingen en hun gastgemeenschappen in Noordoost-Nigeria te verbeteren, vooral in de regio Borno met de meeste vluchtelingen. Mede door deze noodhulp is tot nu toe voorkomen dat er echte hongersnood uitbreekt. Veel mensen krijgen hulp en ondersteuning om hun eigen eten te verbouwen, maar juist de meest kwetsbare mensen (ouderen, zieken, jonge kinderen) zijn afhankelijk van voedselhulp.

Kerk in Actie bezocht Noordoost-Nigeria in september 2018. Toen bleek men vooral behoefte te hebben aan voedsel, en bijvoeding voor kleine kinderen die ondervoed zijn. Via Nigeriaanse kerken kan Kerk in Actie ook voedselhulp bieden bij mensen in de meer afgelegen gebieden waar grote hulporganisaties niet altijd kunnen komen.

Eind 2018 zijn grote delen van Borno echter niet toegankelijk, omdat het daar te onveilig is en het Nigeriaanse leger geen hulporganisaties toelaat. Mogelijk is daar nu al een hongersnood aan de gang. Het is lastig om daar nu aan juiste informatie te komen. De data van de Verenigde Naties laten zien, dat zonder voedselhulp in meer gebieden hongersnood zal uitbreken en kinderen zullen sterven aan ondervoeding. (Zie kaartje, hoe donkerder de kleur, hoe groter de nood)

Christenen en moslims werken samen aan hun ontwikkeling

Ook gematigde Nigeriaanse moslims zijn slachtoffer van terreurorganisatie Boko Haram. Samen met Nigeriaanse kerken en de Nigeriaanse organisaties JPRM en TEKAN helpt Kerk in Actie vluchtelingen ook om hun trauma’s te verwerken. Daarnaast stimuleren we dat moslims en christenen samenwerken aan de ontwikkeling van hun dorpsgemeenschappen, bijvoorbeeld door gezamenlijk een weg of waterput aan te leggen. Zo overbruggen mensen hun verschillen, ontstaat er begrip en werken zij samen aan een betere toekomst.

23 juni 2019 zullen veel kerken collecteren voor dit noodhulpwerk in Nigeria.

Steun dit werk via uw kerk of doneer rechtstreeks online.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.