Ds. Alex, 1,5 maand na de ramp op Sulawesi

Nieuws

dinsdag 22 januari 2019Anderhalve maand na de drie-voudige ramp in Midden-Sulawesi op 28 september, is Ds Alex Rondonuwu bij Kerk in Actie te gast. Hij is voorzitter van de GPID, de kerk van Donggala, het gebied dat het meest getroffen is door de ramp. Ds Rondonuwu is zelf in de modderstroom terecht gekomen, nadat het kerkelijk centrum ďPusdiklat GPIDĒ, waar net een bijeenkomst voor de jeugd was, instortte. Sommige kinderen zijn omgekomen onder het puin van het centrum, anderen zijn verdronken in de modderstroom. Zelf heeft hij, zich vasthoudend aan een tak van een boom, nog enkele kinderen kunnen redden.

Ondanks deze traumatische ervaring, getuigt Ds Rondonuwu van het goede dat hem in deze ramp is overkomen. Na uren vastgezeten te hebben in de modder, hoorde hij midden in de nacht zijn naam. Het bleek de stem te zijn van een lid van het moskeebestuur. Enkele moslims waren op zoek gegaan naar de dominee en uiteindelijk hebben ze hem en ook anderen gered uit de modder. Tijdens de nachtelijke tocht van het rampgebied terug naar de veilige moskee, is een van de leden van het moslim reddingsteam zoekgeraakt en niet meer teruggevonden. Ds Rondonuwu: “Ik heb altijd goede relaties gehad met moslims, maar toch, als ik eerlijk ben, was er altijd een spoor van wantrouwen. Nu is van dat wantrouwen niets meer over, zij zijn mijn broeders en zusters.”

Nood- en pastorale hulp

“Eenmaal in de moskee”, vervolgt Ds Rondonuwu, “heb ik een uur gerust en toen hebben de imam en ik meteen een plan opgesteld om andere mensen te redden. Teams van vier mensen werden naar het rampgebied opgestuurd. “Maar Ds Rondonuwu heeft niet alleen eerste noodhulp verleend, ook stond en staat hij gemeenteleden pastoraal bij na de ramp. Hoe kan hij dat doen, als hij zelf zoveel heeft meegemaakt? “Luisteren naar de verhalen van anderen is op dit moment een vorm van traumaverwerking voor mijzelf. En bovendien”, voegt hij eraan toe, “in de ogen van mijn gemeenteleden blijf ik hun dominee, hè?”.

Lokale hulp 

Ds Rondonuwu’s verhaal laat in een notedop zien wat de rol van Indonesische kerken en andere geloofsgemeenschappen in rampgevoelige gebieden kan zijn. Waar internationale noodhulporganisaties –door nieuw beleid van de overheid- met moeite toegang kregen tot het gebied, zijn de lokale geloofsgemeenschappen al ter plekke en kunnen meteen na de ramp mensen redden. In Donggala werkten christenen en moslims vanaf het begin samen, wat de onderlinge band heeft versterkt. Wat belangrijk is in een provincie waar velen zich het geweld tussen christenen en moslims rond 1999-2002 nog levendig kunnen herinneren. Ook is er vanuit de kerk oog voor de spirituele nood van de mensen: de vragen aan God over het waarom van deze verschrikkelijke ramp, de roep om nabijheid van God, de onderlinge troost, het zijn noden die niet gelenigd kunnen worden door seculiere noodhulporganisaties.

Droom

De droom van Ds Rondonuwu? Om Pusdiklat GPID, ooit opgericht met steun van de Nederlandse kerken, weer tot het bloeiende centrum te maken dat het tot 28 september j.l. was en daar ondermeer noodhulp-trainingen te beginnen voor kerkelijke leiders, zodat kerken in de toekomst nog beter voorbereid zijn op rampen.www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.