Bangladesh en de strijd tegen het water

Nieuws

woensdag 16 januari 2019Bangladesh ligt in de grootste delta ter wereld en wordt regelmatig getroffen door overstromingen. Maar zelden was het zo erg als in 2017, toen op het dieptepunt maar liefst een derde van het dichtbevolkte land onder water stond.

Hosain Ali is boer. Hij verbouwt vooral rijst en jute. Vorig jaar verloor hij zijn oogst en ook twee geiten en vier kippen aan het water. Zijn huis, op de oever van de rivier, liep gevaar weggespoeld te worden. Hosain wil eigenlijk op een hogere plek wonen en daar voor zijn gezin met vier kinderen een nieuw huis bouwen. Want één ding weet hij zeker: de overstromingen komen terug.

Klap

Bijna jaarlijks tijdens de moesson treden de rivieren in de Bengaalse Gangesdelta buiten hun oevers. Normaal valt de zware regen in juli en augustus en beginnen de boeren in september - wanneer de kans op overstromingen voorbij is - met zaaien en het planten van rijst. Dit jaar leken de moessonregens mee te vallen en werd er geen schade aangericht. Maar nauwelijks waren ze klaar met zaaien of de regens kwamen met ongehoorde kracht terug, met overstromingen als gevolg. Een extra klap voor de boeren omdat ze nu ook hun zaden en jonge plantjes kwijt waren.

Voorbereiding

De klimaatverandering zorgt ervoor dat de overstromingen in Bangladesh talrijker, heftiger en onberekenbaarder worden. Een goede voorbereiding is dan noodzakelijk. Door je huis op een hogere plek te bouwen bijvoorbeeld, of op grotere afstand van de rivier. Of door een goed waarschuwingssysteem op te zetten, zodat je jezelf en je vee op tijd in veiligheid kunt brengen.

Kerk in Actie helpt hierbij. Hevige regenval, een orkaan of aardbeving kun je niet te voorkomen, maar met goede rampenpreventie kunnen boeren de gevolgen wel beperken. Op 3 februari wordt er in veel kerken gecollecteerd voor dit project. Geef ook online doneren.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.