Hoe de kerk het leven van karitéboerinnen verbetert

Persoonlijk verhaal

donderdag 31 januari 2019Akantoile, Latifa en Ama Nuhu zijn blij met de steun van de Presbyteriaanse kerk in Ghana. De boerinnen rapen kariténoten van de sheaboom. De kerk begeleidt hen, zodat ze leren samenwerken en hun leven verbetert. De vrouwen verkopen hun oogst nu eerst aan de gezamenlijke opslag van de coöperatie, die de noten pas door verkoopt als de prijs hoog is. Ze doen mee in spaargroepen, waar ze iedere week aan bijdragen en om beurten van mogen lenen. Het lijkt iets kleins, maar voor deze vrouwen, die altijd hard moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen, is het van grote betekenis.

Latifa heeft nu geld voor het onderwijs van haar kinderen

Latifa is raapt kariténoten in het noorden van Ghana. Afgelopen seizoen heeft ze 5 zakken noten opgehaald, totaal 425 kilo. Ze heeft ze voor 500 Ghanese cedi’s (= 88 euro) verkocht aan de coöperatie in Samimi. Latifa heeft haar geld eerst uitgezet via de spaargroep in haar dorp. Toen het haar beurt was om een lening te ontvangen, heeft ze het besteed aan maïs. Ze koopt gemiddeld per week 6 zakken maïs van ieder 10 kilo om door te verkopen. Per zak maakt ze 30 cedi’s winst (= 5,30 euro). Dat geld gebruikt ze voor het onderwijs van haar kinderen en om opnieuw te investeren in de spaargroep.

Ankatoile kon een ezel kopen

Akantoile is 42 jaar. Ze raapt kariténoten in het het oosten van Ghana. In het afgelopen seizoen heeft ze 4 zakken sheanoten opgehaald, totaal 340 kilo. Via de gezamenlijke verkoop in Chuchuliga kon ze haar noten verkopen voor 400 Ghanese cedi’s (=70 euro). Van dat geld heeft ze een ezel gekocht, die haar voortaan kan helpen om haar kariténoten te vervoeren van de boerderij naar huis. Ook kunnen andere vrouwen gebruik maken van haar ezel tegen een vergoeding.

Ama kocht geiten en kan haar zorgverzekering nu betalen

De 35-jarige Ama Nuhu woont in het oosten van Ghana. Ze is lid van de sheanoten vrouwengroep in haar dorp. Afgelopen oogst verkocht ze 2 zakken sheanoten (170 kilo) aan de opslag van vrouwengroep. Ze verdiende daardoor 200 Ghanese cedi’s (= 35 euro). Daar kocht ze twee geiten van, die ze nu verzorgd. Ook droeg ze een deel af aan haar man, zodat hij het schoolgeld voor hun dochter kon betalen. Ook betaalt ze nu voor een zorgverzekering. Dat voelt heel fijn. Als ze nu onverwacht gezondheidsproblemen krijgt, dan worden de kosten van een dokter of medicijnen tenminste vergoed. Ama vertelt: “Mijn man is heel blij dat ik de geiten gekocht heb. Hij stimuleert mij om er goed voor te zorgen en ze goed vet te mesten. Het is ons appeltje voor de dorst. Stel dat we in financiële problemen komen, dan kunnen we altijd een geit verkopen. Een hele zorg minder!

Dankzij uw steun aan Kerk in Actie kan de Presbyteriaanse Kerk in Ghana 48 vrouwengroepen in Ghana ondersteunen bij het rapen, verkopen en verwerken van kariténoten. Hartelijk dank!

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.