Hoe de Oosterkerk in Haarlem zich inzet voor kinderen uit kansarme gezinnen

Nieuws

maandag 7 januari 2019In de Oude Amsterdamsebuurt in Haarlem wonen veel gezinnen met schulden. Om de spiraal van armoede te doorbreken heeft de Oosterkerk er een zakgeldproject voor kinderen opgezet. Maar er moet wel gewerkt worden!

Armoede Kinderen

Een groepje van vier kinderen loopt met een vrijwilliger door de Oude Amsterdamsebuurt. Ieder kind heeft een grijper in de hand en zoekt fanatiek naar onkruid en afval. “Kijk, in deze tuin zit veel onkruid! Mogen we hier aanbellen en vragen of we het schoon mogen maken?”

Zannie Wiersma en Lilian de Zeeuw zijn diakenen in de Haarlemse Oosterkerk. Zij vertellen hoe het zakgeldproject tot stand is gekomen. “Wij wilden meer kerk voor de buurt zijn. Daarom hebben we vorig jaar een enquête onder de inwoners van de Oude Amsterdamsebuurt gehouden. Daar kwam onder andere uit dat er behoefte is aan activiteiten voor kinderen. In de wijk komt veel armoede voor. Daarom heeft onze diaconaal werker, Daniëlle Leder, met een stimuleringsbijdrage van Kerk in Actie een zakgeldproject opgezet. Dit project is bedoeld voor kinderen uit gezinnen die van de bijstand leven of in de schuldsanering zitten en helpt hen te leren met geld om te gaan. Diakenen en vrijwilligers gaan samen met de kinderen de straat op om klusjes te doen. Hiermee verdienen de kinderen zakgeld. De volgende dag leren ze in een workshop meer over geld: hoe ga je slim met geld om en hoe kun je sparen? Een mooi extraatje van dit project is dat we de kinderen uit de wijk leren kennen en hen later ook voor andere activiteiten kunnen uitnodigen.”

Blikje cola
Het is maandagochtend en vakantie. Zo’n vijftien kinderen, van wie de meesten nooit op vakantie gaan, genieten van een ontbijtje in de Oosterkerk. Verwachtingsvol eten ze een krentenbol, kletsen ze over wat ze gaan doen en wat ze gaan kopen van het zakgeld dat ze zo meteen gaan verdienen. Ze hebben er zin in! Dan gaan alle kinderen in groepjes de wijk in, gewapend met grijpers en vuilniszakken. Yousef is al gauw handig met zijn grijper. Hij pakt bierdopjes van de stoep en rent heen en weer naar zijn vuilniszak die hij even op straat heeft gezet. Bij huizen waar onkruid groeit, bellen de kinderen aan met de vraag of ze mogen wieden. De bewoners zijn dankbaar en onder de indruk dat de kinderen zo netjes en fanatiek schoonmaken. Ze krijgen veel complimenten en glimmen van trots. Een van de bewoners wil geld geven, maar dat hoeft niet, leggen de kinderen uit: “We krijgen hiervoor zakgeld van de kerk. We doen het gratis voor u!” Even later komt de bewoner hen een blikje cola brengen. In het park is een feestje geweest, overal liggen waterballonnen. Het is nog een hele klus om die met de grijper in de vuilniszak te krijgen. Moe, maar voldaan gaan de kinderen na twee uur hard werken terug naar de kerk. Ze krijgen nog iets te drinken en worden uitgenodigd om de volgende dag terug te komen. Dan krijgen ze ook hun zakgeld.

Playstation
De volgende dag zijn de kinderen er weer. Vandaag krijgen ze een workshop over omgaan met geld. Wat is de waarde van geld, wat is pinnen, wat is contant betalen, wat is sparen en waarom is sparen belangrijk? Aan de hand van een zakgeldspel ontdekken de kinderen het verschil tussen sparen of je geld meteen uitgeven. “Omdat een aantal van deze kinderen opgroeit in een gezin met schulden, is het belangrijk om juist hen meer te leren over geld”, vertellen Zannie en Lilian. En dan is het tijd voor het zakgeld! De kinderen zijn dolblij. “Tien euro! Dit voelt toch wel anders dan wanneer ik zomaar geld voor snoep krijg. Nu heb ik er hard voor gewerkt!” zegt Yousef. Hij vertelt: “Ik ben aan het sparen voor een playstation, samen met mijn broer. We hebben al vijftig euro, en nu krijg ik er weer tien bij! Maar dat is nog niet genoeg, we moeten nog even doorsparen!”

Ouders
Voorafgaand aan de start van het zakgeldproject heeft Daniëlle een informatieavond voor de ouders georganiseerd. Ze heeft hen verteld wat het project precies inhoudt en wat de kinderen gaan doen. Veel van de ouders hebben geen geld om hun kind zakgeld te geven. Toch kon Daniëlle hun wat tips geven, bijvoorbeeld: als je af en toe iets lekkers voor je kinderen koopt, kun je dat geld ook als zakgeld geven. Dan kunnen ze daar zelf iets voor kopen. In plaats van kleren voor hen kopen, kun je hen kledinggeld geven en leren om het goed uit te geven. De informatieavond heeft een aantal ouders aan het denken gezet.

Tips
Ook een zakgeldproject starten? Deze tips helpen:

  • Bedenk voor welke kinderen u dit project wilt doen en zoek contact met organisaties in de wijk om mee samen te werken. Het buurtteam en twee maatschappelijke organisaties hebben de Oosterkerk in Haarlem geholpen om kinderen uit kwetsbare financiële situaties uit te nodigen.
  • Denk goed na over welke klusjes u wilt doen met de kinderen. Afval zoeken, ramen lappen en onkruid wieden zijn geschikt want niet zo moeilijk.
  • Zoek contact met de gemeente om afvalgrijpers te lenen. Zij werkt graag mee.
  • Zorg zelf voor het zakgeld. Niet in alle wijken zijn mensen in staat om zelf een ‘heitje voor een karweitje’ te geven.
  • Bereid de workshop goed voor. Er zijn verschillende materialen te vinden die gaan over omgaan met geld. Kijk bijvoorbeeld eens op www.wijzeringeldzaken.nl en www.nibud.nl. Of zoek in de (kringloop)winkel naar het zakgeldspel om met de kinderen te spelen. Vraag gemeenteleden uit het onderwijs om mee te denken over leuke werkvormen.
  • In Haarlem hebben ze de ouders bij het project betrokken. Van ouders werd verwacht dat ze de informatiebijeenkomst bijwoonden. Zo help je de kinderen op twee manieren: via de activiteit en via hun ouders.

Andere ideeën voor kinderen die in kwetsbare omstandigheden opgroeien, zijn te vinden op www.kerkinactie.nl/kinderenenarmoede

Kom naar de werkconferentie over armoede en schulden
Voor iedereen die zich inzet voor mensen in armoede en/of schulden, is er op zaterdag 26 januari a.s. de werkconferentie´Geloven in mensen´ in Ede, mede georganiseerd door Kerk in Actie. Een bruisend en inspirerend programma met ontmoetingen, verrassende sprekers, tips en praktijkvoorbeelden en een groot aantal deelsessies voor diakenen, bestuurders, predikanten, maatjes en vrijwilligers. Aanmelden kan via deze link.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.