Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hoe kun je taalmaatjes werven? Kerken organiseren reizende tentoonstelling

In Leidschendam-Voorburg werken kerken samen met de gemeente en andere organisaties om vluchtelingen hier hun weg te laten vinden. Ze overleggen samen in een coördinerend platform: ‘Welkom in LV’. Ze helpen mee om taalmaatjes te vinden voor de statushouders. Een bijzonder initiatief is een reizende tentoonstelling met persoonlijke verhalen van statushouders en hun maatjes die op 23 november werd geopend.

“Stel het je eens voor: je moet direct je huis en haard verlaten omdat je er niet langer veilig bent. Je laat je familie en vrienden achter. En je baan, het leven dat je had en je bezittingen. Ineens ben je vluchteling, op weg naar een onbekende toekomst.” Met deze invoelende woorden begint burgemeester Tigelaar het voorwoord in de brochure bij de tentoonstelling.

“Dat is de afgelopen jaren talloze mensen overkomen, onder wie zo’n 450 statushouders die nu in onze gemeente wonen. Zij kwamen terecht in een land waar ze niemand kennen, waarvan ze de taal niet spreken en waar andere gewoonten zijn. Alles is vreemd. […] In die onzekere situatie is de steun van een maatje meer dan welkom. Iemand die je helpt om de taal te leren spreken […] en tijd voor je heeft.”

Persoonlijke verhalen verzameld
In de tentoonstelling en de begeleidende brochure zijn 10 verhalen van statushouders en hun maatjes verzameld. Persoonlijke verhalen die getuigen van prachtige ontmoetingen. Van iemand die tegen een ander zegt: ‘ik luister naar je’.

“Ik wil mensen empoweren”
Bij de opening ontmoette ik veel inspirerende mensen. Zoals Ewing, die vluchtte uit Congo, maar nu bij een Nederlandse stichting werkt voor vluchteling-studenten. Een mevrouw die thuis ‘haar’ statushouders ontvangt om ze achter haar computer wegwijs te maken in het Nederlands. “Ik noem het taalbegeleiding,” zegt ze. “Het is een aanvulling op wat de statushouders leren bij hun professionele taalcursus. “Ik geniet ervan als mensen snel vooruit komen. Ik heb een vrouw uit de Filippijnen begeleid die daar genderstudies had gedaan. Nu komt een jonge Syrische die binnenkort haar vak van kapster weer zal kunnen oppakken.”

Sahar, die een communicatieopleiding doet, heeft meegeholpen om de hele tentoonstelling op te zetten en de PR te doen. “Ik heb zelf een vluchtelingenachtergrond,” zegt ze. “Ik wil mensen empoweren. Het is prachtig om te zien hoe mensen hun verhaal durven te vertellen voor de tentoonstelling”.

Met leden van de plaatselijke Raad van Kerken praat ik door over de moeiten die er ook zijn. De 33-jarige Syrische man met een klein sociaal netwerk die snel overgaat op Engels als je met hem praat en weinig de deur uit komt.

Nieuwe buren met een eigen verhaal
Inburgeren, het is niet makkelijk, maar hulde voor de kerken in Leidschendam-Voorburg en alle anderen die hier de schouders onder zetten. Hopelijk leidt de reizende tentoonstelling tot vele nieuwe aanmeldingen, want zoals Bep van Sloten van de Raad van Kerken benadrukte: “Het gaat niet om helpen, maar het gaat erom dat mensen bij naam worden gekend. Iedereen heeft een naam en een verhaal. Dat we mogen zeggen: Wat een verrijking dat jullie er zijn!” Dit werd onderstreept door de burgemeester: “Ik noem jullie nieuwe buren. Met een eigen verhaal.”

Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u meer weten over dit taalmaatjesproject? De kerken in Leidschendam-Voorburg delen graag hun ervaringen met u. Contactpersoon is de heer Johan Kunst, lid van de plaatselijke Raad van Kerken en secretaris van de diaconie. E-mail: johan punt kunst at planet punt nl.

Bekijk een uitzending van TV Midvliet: filmpje op Youtube met diverse interviews.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project