Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hoe organiseer je elke week een creatieve middag met kinderen in het AZC?

Hoe kun je vanuit je gemeente contacten leggen met bewoners van het Asielzoekerscentrum, en iets opzetten voor de kinderen? Tips en trucs vanuit de Amersfoortse Bergkerk, die al jarenlang elke woensdag een knutselmiddag organiseert voor de kinderen van het AZC.

Leg contacten met het COA en De Vrolijkheid
De Amersfoortse Bergkerk staat op loopafstand van het Asielzoekerscentrum (AZC) aan de Barchman Wuytierslaan. Vroeger waren er taallessen in de Bergkerk, maar tegenwoordig zijn die in het AZC zelf. Er zijn allerlei contacten. Zo gaf de diaconie geld voor een aparte ‘chill-zone’ voor de vrouwen. Marijke (gepensioneerd leerkracht basisonderwijs) doet sinds 2012 mee aan de activiteiten voor kinderen, in het team van De Gezelligheid. De vrijwilligers van De Gezelligheid werken goed samen met het team van Stichting De Vrolijkheid en ze delen ook de ruimte en de spullen met elkaar. Vroeger waren ze één team. “Goede contacten met de leiding van het AZC (het COA) zijn heel belangrijk”, zegt Marijke.

Zorg voor continuïteit en een vaste groep vrijwilligers
Het hele jaar, ook in de zomer, is er elke woensdagmiddag knutselmiddag. Marijke: “We willen er juist in de zomer ook voor de kinderen zijn.” Er is een vast team vrijwilligers die volgens rooster elke 2 á 3 weken aan de beurt zijn. “We hebben hulp gehad van onze diaconaal opbouwwerker Joke Koolhof om het groepje uit te breiden. We zijn het liefst met zijn vieren, want je hebt al je ogen en je handen nodig. Er komen heel veel jonge kinderen die het knippen en plakken nog moeten leren. De Vrolijkheid maakt kunst, wij knutselen,” zegt Marijke. “We volgen voor ideeën het seizoen, lente, herfst, Sint, Kerst. Ik heb een plank vol knutselboekjes thuis”. Het Nederlands is hier geen probleem omdat de kinderen al een tijd in Nederland zijn (Amersfoort is een Gezinslocatie, waar gezinnen verblijven die uitgeprocedeerd zijn en Nederland moeten verlaten). “Soms brengen kinderen ook school vriendjes mee. De meeste kinderen zijn tussen 4 en 10 jaar. We werkten eerst met een uur voor de kleintjes en daarna een uur voor de groten, maar dat hebben we losgelaten.”

Organiseer eens iets extra’s en betrek de gemeenteleden erbij, ook de jongeren
De 15+ groep van de Bergkerk brengt jaarlijks een bezoek aan het AZC voor een activiteit. De kids vinden het super als de jongeren van de Bergkerk met hen komen voetballen, maar tieners met tieners iets te laten doen is moeilijker. Tieners op het AZC is een wat ongrijpbare groep.

“Op 11 november organiseren we ieder jaar een Sint Maarten loop. De kinderen mogen dan snoep ophalen. Als we iets extra’s doen zoals Sint Maarten lopen, regelen we extra mensen uit de Bergkerk. Vanwege de verkeersveiligheid en omdat het verkrijgen van getekende ouderverklaringen voor een activiteit buiten het terrein ingewikkeld is doen we het Sint Maarten lopen op het AZC terrein. De jongeren van onze kerk staan dan verspreid over het terrein, de kinderen komen langs de veldposten.”

“We organiseren het strak, zodat alle kinderen aan de beurt komen en snoep krijgen. Vroeger was het rommelig en stonden de grote tieners vooraan om snoep op te halen, maar nu hebben we hen juist ingeschakeld als begeleiders om met de kleine kinderen mee te lopen. Ze zijn trots op hun rol en het gaat ook erg goed.”

“Begin op tijd met de organisatie. In september beginnen we al contact te leggen met COA zodat we van het terrein gebruik mogen maken op 11 november. In oktober kwamen de tieners van onze kerk op een zondagochtend op het AZC, toen heb ik onder hen geworven: wie wil er meehelpen?

Ook in de kerk hebben we briefjes verspreid: wie wil er helpen? En we hangen posters op in het AZC. Van tevoren hebben we op een woensdagmiddag lampions gemaakt. Dat is een kunst, want niet alle kinderen komen altijd, dus dan moeten we er zelf wat extra maken. Tot slot moet je op tijd je inkopen doen.”

“In juni nodigen we de AZC kinderen uit voor de straatspeeldag in het Leusderkwartier. Dan moet je wel aan de regeltjes denken, zoals ouderlijke toestemming. en een aantal auto’s met chauffeur regelen.”

Geniet ervan als kinderen even kind kunnen zijn
Marijke: “Het contact met de ouders is wel wat moeilijk want die hebben hun hoofd vol met dagelijkse zorgen zoals hun procedures. Velen lijden aan depressies. Maar sommige kinderen krijgen we aan het eind van de middag bijna niet naar huis. Ik vind het zo mooi dat kinderen hier even kind kunnen zijn.”

“Dat zag ik ook bij de straatspeeldag. We hadden vorig jaar een paard en het was prachtig om te zien hoe de ‘overlevertjes’ van het AZC voordrongen om een rondje mee te mogen en de kindertjes van de buurt stonden te kijken met een blik van ‘laat ze maar even’.”

“Ik geniet er ook van als de jongeren hun rol pakken. Na afloop van het Sint Maarten lopen hielp een jongen die ik ken als een branieschopper enorm goed mee om slagroom op de cake te spuiten voor de kleintjes”.

Welke rol speelt het geloof daarbij voor jou? “Het is geen zondagsschool. We willen er vooral zijn voor de kinderen. Als ze niet van jou kunnen houden, hoe kunnen ze dan van Jezus houden? Maar kinderen stellen wel vragen over God en ze mogen het ook best weten. We bezorgen de kinderen een fijne middag, en de ouders even rust. We zijn we dankbaar als we de kinderen even uit de zorgen kunnen halen; dat ze even kind kunnen zijn.”


Wilt u een soortgelijke activiteit gaan opzetten als de Gezelligheid? Marijke Visser deelt graag praktische tips met u! Neem contact met haar op door een mailtje te sturen aan Karel Jungheim: j.jungheim@protestantsekerk.nl.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project