┤Ik wil kijken naar de mens die voor me zit┤

Nieuws

dinsdag 29 januari 2019Cobien van Koeverden Brouwer was vrijwilliger in de Bijlmerbajes en co÷rdineerde tien jaar lang de Paasgroetenactie van Kerk in Actie. Toen in de protestantse gemeente van Mijdrecht een gevangenispredikant lid werd, was Cobien meteen ge´nteresseerd in wat hij in de Bijlmerbajes deed. ôIk vond het mooi om van hem te horen hoe hij met de gevangenen in gesprek ging, dus toen hij vroeg of ik eens mee wilde, hoefde ik niet lang na te denken.

Elke dinsdagavond zijn we toen met een groepje vrijwilligers met hem meegegaan. Met die vrijwilligers heb ik in de loop van de jaren een heel goede band gekregen.” Cobien weet het nog goed, die eerste keer dat ze in de Bijlmerbajes kwam: “De gespreksgroep was in toren De Schans, daarvoor moest je eerst een hele lange gang door. Het was natuurlijk allemaal nieuw en vreemd voor me, maar ik weet nog wel dat die eerste avond heel goed was. Het viel me op dat de gevangenen erg hun best deden om deel te nemen aan het gesprek. En dat ze zoveel behoefte hadden aan wat aandacht en een luisterend oor.

In spanning
“Als je je realiseert dat het gewoon mensen zijn, zoals jij en ik”, gaat Cobien verder: “Natuurlijk, ze hebben iets helemaal verkeerd gedaan, maar ze zitten in een situatie waar ze niet in willen zitten. Ze hebben zorgen, verdriet, om hun gezin of wat ook. En ze willen zo graag dat je naar hen omziet, dat je hen kent, dat je echt belangstelling voor ze hebt. Als je ze vaker ziet, kun je ook met ze meeleven. Dan weet je dat er net een zitting is geweest, ofzo, waarover ze in spanning hebben gezeten. Ik vergeet nooit die ene man die zei: als ik hieruit kom, dan zorg ik dat ik er nooit, maar dan ook nooit meer in kom. Hij vond de gevolgen van zijn daad zo vreselijk. Hij had zo’n spijt, en hij zei: ik moet iets doen. Ik moet de Bijbel lezen, want ik wil anders worden. Heel indrukwekkend vond ik dat.”

Alles kwijt
Een inrichtingswerker zei eens tegen Cobien: Tachtig procent van de mensen die hier zitten is ‘sad’, zij hebben door allerlei omstandigheden een verkeerde keuze gemaakt. Vijftien procent is ‘bad’ en vijf procent is ‘mad’, dat zijn mensen met een psychisch probleem. Triest, vind Cobien: “Natuurlijk hebben ze echt iets fout gedaan, maar ik wil steeds kijken naar de mens die voor me zit. Ze zijn alles kwijt, hun leven is kapot. Dat is voor mij de betekenis van diaconie: wij zijn er voor mensen in knelsituaties. Niet iedereen mag die mensen afwijzen. Ja, ik doe dit vanuit mijn geloof. Je leeft niet alleen voor jezelf, vind ik en dit is op mijn pad gekomen. En ik ben er blij om, want het heeft me heel veel gegeven.”

Paasgroet
Tien jaar lang nam Cobien deel aan de gespreksgroep in de gevangenis. En ondertussen werkte ze bij Amnesty International als contactpersoon voor de kerken. Ze organiseerde daar de schrijfacties dus toen Kerk in Actie haar vroeg of ze de Paasgroetenactie wilde coördineren, was dat een logisch vervolg. En ook dat deed Cobien tien jaar met veel plezier. Haar werk is onlangs door twee nieuwe vrijwilligers overgenomen. “Ik deed alle technische voorbereiding, zorgde ervoor dat alles op tijd gebeurde. Dat er een thema gekozen werd, en dat daar door een groep gevangenen een verbeelding gemaakt werd. Daar lieten we dan kaarten van drukken die de kerken konden bestellen. De dienst waarin de eerste kaarten werden uitgedeeld, was altijd erg indrukwekkend. Dat was dan de afronding van mijn werk dat jaar. De reacties waren altijd zo mooi: je hebt geen idee wat het voor mensen betekent om zo’n kaart te krijgen. Dat is een teken van aandacht, van gezien worden, dat ze de moeite waard zijn. Zo belangrijk! De laatste jaren zit er ook een kaart aan vast met een postzegel erop die de gevangenen zelf kunnen versturen. Dat is voor hen echt een klein kadootje. Ik heb een keer meegemaakt dat een man zo’n kaart kreeg. Hij zat net in de gevangenis en had nog geen contact met zijn familie gehad. Hij had geen geld om naar huis te bellen en toen kreeg hij die kaart. Met een postzegel erop. Hij zei tegen mij: ‘Ik heb echt gebeden om een oplossing en nu krijg ik een kaart die ik naar mijn familie kan sturen!’ Kijk, zo’n reactie, dat is prachtig. Dat is waarom de Paasgroetenactie er is. Het doet veel meer dan je denkt!”

Een Paasgroet doet goed! Tijdens de 40dagentijd doen veel gemeenten mee met de Paasgroetenactie van Kerk in Actie. Vorig jaar zijn er meer dan 50 duizend kaarten verstuurd! Wilt u ook meedoen? Kijk op www.kerkinactie.nl/paasgroetenactie voor alle informatie.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.