Kakkerlakken

Blog

donderdag 31 januari 2019Vandaag moest ik ineens denken aan een kakkerlakkensituatie (leuk woord voor scrabble) van vorig jaar, en het leek me leuk om te delen. Misschien wat onsmakelijk, dus lees even niet verder als je nog moet eten.

Ik weet niet of jullie ook Pluk van de Petteflet hebben gelezen vroeger… Ik had vroeger nooit echt een goed beeld van een kakkerlak, behalve dat – afgaand op Zaza uit Pluk – het wel een lief dier moest zijn. Gewoon een huisdier eigenlijk, zoals een kat of een hond, alleen dan een dier dat in een luciferdoosje slaapt en waar je gezellig appelschilletjes aan voert.

Nu denk ik nog steeds dat kakkerlakken best aardig kunnen zijn, maar het formaat kakkerlak dat hier rondloopt (denk 6cm) heb je toch liever niet in huis. Laat staan in je bed.

In juni vorig jaar was ik bij de synodevergadering van de kerk in de Oost-Kaap. Ik heb er in een eerdere blog over geschreven. Wat ik toen niet heb verteld is dat de locatie nogal rampzalig was. Het vond plaats op de universiteit van Fort Hare, ooit toonbeeld van 'volkshelden' als Nelson Mandela die daar studeerde. Maar vandaag de dag is het vervallen en smerig.

Over de hele campus lag afval en liepen talloze zwerfkatten en -honden. We sliepen allemaal (500  mensen) in de studentenflats op de campus: kleine één- en tweepersoons kamertjes, met een simpel bed, een bureautje en een kast. Mannen en vrouwen sliepen gescheiden.  

En dan dus die kakkerlakken… Eén kakkerlak is zo erg nog niet, maar ik hoorde van een van mijn collega’s uit de mannenflat dat er 13 kakkerlakken uit zijn kamer moesten worden verwijderd voordat er geslapen kon worden… (met een spuitbus, zoals mevrouw Helderder had). Zelf had ik geen last van kakkerlakken in mijn kamer, maar ik vond er tijdens die week wel één in mijn maaltijd. Meegekookt met de groenten.

Ik vond ‘m trouwens pas toen ik al bijna klaar was met eten…

Kakkerlakken in beeld

scroll of swipe door foto's en videomateriaal

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.