Kerken in Dronten delen fietsen uit

Nieuws

maandag 21 januari 2019Wie weinig te besteden heeft, kan in de gemeente Dronten een fiets krijgen van de diaconie. Het Diaconaal Platform, een samenwerking van de kerken in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen, won eerder dit jaar een prijs: vijfduizend euro voor ‘Het beste idee van Dronten’.

Armoede

Het platform krijgt bijvoorbeeld via de Voedselbank of het AZC aanvragen voor gratis fietsen. Aad Kruithof van de Protestantse Gemeente Dronten vertelt hoe het begon: “Een thuisbegeleider van zorginstelling Icare vroeg: ‘Kun jij aan een paar kinderfietsen komen?’ We deden een oproep in de kerken en in het huis-aan-huisblad. Uit allerlei hoeken en gaten kwamen fietsen tevoorschijn.”

Fietsenwerkplaats
Zo'n vijftig mensen hebben inmiddels een opgeknapte fiets gekregen. De fietsen worden opgeknapt bij Kwintes, een instelling waar jonge mensen met een ‘rugzakje’ werken. “Zij hebben een fietsenwerkplaats. Dankzij de prijs hebben we Kwintes kunnen helpen aan goed gereedschap en een fietstakel. En af en toe moeten nieuwe fietsonderdelen worden aangeschaft. Het is fijn dat we nog wel een paar jaar vooruit kunnen met dat bedrag.”

De diaconieën ontmoeten elkaar vier keer per jaar. “We vertellen waar we mee bezig zijn en we delen ervaringen. We nodigen ook sprekers uit, bijvoorbeeld van het Leger des Heils of een welzijnsinstelling. Zo weten we wat er leeft.”

Het platform heeft zelf geen budget, “maar wanneer een diaconie een financiële aanvraag krijgt die de eigen mogelijkheden overstijgt, lappen we met elkaar. We zijn elkaar tot hulp.”

Dit artikel is te lezen in Diakonia nr. 6, 2018. Ook een gratis abonnement op Diakonia? Kijk op www.kerkinactie.nl/diakonia voor meer informatie.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.