Koken tegen armoede in Colombia

Nieuws

donderdag 24 januari 2019Veel jongeren in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá lijden een uitzichtloos bestaan. Bij de Manq´a kookschool van Kerk in Actie partner FPT krijgen jongeren de kans een vak te leren om zo uit de vicieuze cirkel van armoede te komen. Producten waarmee gekookt wordt, worden gekocht bij kleine boeren die op deze manier ook een inkomen hebben. Het mes snijdt zo aan 2 kanten om armoede én honger tegen te gaan.

Bovendien speelt er nog iets anders bij deze opleiding. Onder de deelnemers bevinden zich ex-FARC soldaten én slachtoffers van het gewapend conflict, zoals meisjes, die seksueel geweld hebben ondervonden en jongeren van wie familieleden werden vermoord of vermist zijn. Doordat ze samen een opleiding volgen, moeten ‘tegenstanders’ leren zich met elkaar te verzoenen. Op deze wijze draagt Manq’a bij aan het zo noodzakelijke proces van verzoening en vrede in Colombia.

Per jaar worden tussen de 120 en 240 jongeren getraind op de kookscholen in Bogotá en in Cali. Kerk in Actie steunt het werk van de 2 goedlopende scholen, die naast training van jongeren ook zakelijke diensten verlenen, zoals cateringopdrachten. Na het afronden van de opleiding kunnen jongeren in een restaurant gaan werken of zelf een kleinschalig eethuis beginnen, waar gezonde gerechten worden verkocht, gestoeld op lokale tradities.

Gezonde gewassen
Door de kookscholen krijgen ook kleine boeren op het platteland rondom de hoofdstad een kans uit armoede én honger te komen. Zij leveren namelijk het voedsel dat in de scholen wordt bereid. Daarbij ligt het accent op de biologische verbouw van gezonde gewassen. In overleg met de studenten en restaurants ontwikkelen ze daarnaast innovatieve producten voor de scholen. De studenten bieden op hun beurt deze producten aan bij de cateringopdrachten van de restaurants en op gastronomische beurzen.

Werk voor jongeren
De scholen staan goed bekend en restaurants zoeken steeds vaker actief naar afgestudeerden van de Manq’a scholen. De kookschool in Bogotá heeft een samenwerkingsverband met 20 restaurants, die werk bieden aan de jongeren, maar ook kunnen jongeren er stage lopen. Ook Lina (28) kreeg een baan na haar opleiding in Bogotá: ¨Ik kom uit een streek die jarenlang geteisterd werd door het geweld van de FARC. Toen ik verhuisde naar de stad en 2 kinderen kreeg, had ik nog geen werk. Wat wel nodig is voor ons levensonderhoud. Bij toeval kwam ik in contact met de Manq´a kookschool en kreeg de kans de opleiding te gaan volgen. Na mijn opleiding kon ik in een restaurant gaan werken en daarnaast maak en verkoop ik jamproducten. Het is mijn wens om in de toekomst samen met andere vrouwen een associatie op te richten om zo te kunnen handelen in lokale producten uit ons land.¨

Gezonde en duurzame producten
De Man’qa scholen, en sommige restaurants kopen agrarische producten rechtstreeks van een groep van 46 kleine familiebedrijven. De producten van deze bedrijven zijn organisch, dus gezond en op duurzame wijze verbouwd. Er is een levendige uitwisseling tussen de studenten van de kookscholen en de bedrijven: studenten leren over het organische productieproces en de boeren leren over de trends in de horecasector. Er is ook een ´culinaire boerderij’ opgezet met als doel te innoveren en te onderzoeken. Hier worden 50 verschillende gewassen verbouwd zoals diverse aardappel-, bonen-, en maïs soorten. De producten worden gekocht door de kookscholen en sommige restaurants.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.