Aculina: ŽIk ben zo dankbaar voor al die lieve mensen nu om me heenŽ

Persoonlijk verhaal

donderdag 28 februari 2019Door de slechte economische omstandigheden in Moldavië is er weinig werk. Vele tienduizenden mensen zijn naar het buitenland vertrokken, op zoek naar werk. Kinderen en ouderen bleven achter. Zo ook de oude Aculina die er helemaal alleen voor stond. Via MCA, partner van Kerk in Actie, kreeg ze hulp. En ziet het leven er weer een beetje beter uit voor haar.

Aculina (86) is geboren en opgegroeid in het plaatsje Edinet in Moldavië. Al op jonge leeftijd moest ze gaan werken, ruim 30 jaar lang als naaister in een kledingfabriek. Ze trouwde en kreeg 3 kinderen. Na het overlijden van haar man stond ze alleen voor de opvoeding. ¨Dat was een heel moeilijke periode¨, vertelt Aculina. Inmiddels werken 2 kinderen in het buitenland en komen bijna nooit thuis. Haar oudste zoon is gehandicapt en woont nog wel in Edinet.

Medicijnen nodig
En nu is Aculina op haar zelf aangewezen. In haar oude huisje staan wat kapotte meubels en ze heeft geen stromend water. Ook haar gezondheid is niet al te best; Aculina heeft last van haar hart, ze kan slecht zien en lopen gaat moeizaam. Eigenlijk heeft ze iedere dag medicijnen nodig, maar met haar schamele pensioen van 59 euro per maand kan ze die niet betalen. Sinds 2015 krijgt ze steun via MCA, partnerorganisatie van Kerk in Actie. Van MCA krijgt ze medicijnen en met hulp van de priester in het dorp en vrijwilligers kreeg ze haardhout voor de kachel.

Dankbaar voor de hulp
Door de medicijnen kan Aculina haar gezondheidstoestand onder controle houden. Met het haardhout kon ze de kou van de winter trotseren. Jonge vrijwilligers van MCA komen regelmatig bij haar langs en helpen haar met schoonmaken, water halen, eten en boodschappen doen. Via hen hoort ze ook het nieuws uit de buurt. Aculina is zo dankbaar voor de hulp, haar tranen wellen op: ¨Ik kan het nog steeds niet altijd geloven. Al die lieve mensen om me heen die voor me zorgen.¨

MCA ondersteunt
Ook de kerken hebben te lijden onder het vertrek van zoveel mensen naar het buitenland. Er zijn maar weinig actieve kerkleden en weinig inkomsten. Toch zijn er in veel kerkelijke gemeenten wel diaconale initiatieven om de kinderen en ouderen te helpen. Zij hebben daar steun bij nodig. Moldovan Christian Aid (MCA), partnerorganisatie van Kerk in Actie, ondersteunt deze kerkelijke gemeenten en kleine christelijke organisaties met training, advies en financiën. MCA is een platform opgezet vanuit verschillende kerken in Moldavië.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.