Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

De dood dichtbij

Vrijdag 24 januari hoorden we dat hij ziek was, ds. Gerald Phiri, een collega op Justo Mwale University. De volgende morgen kregen we het bericht dat hij was overleden. Zo snel kan het gaan.

Toegewijd

Ds. Gerald Phiri was nauw betrokken bij het opleiden van evangelisten. Daarnaast was hij  gemeentepredikant, begeleider van gemeentestichting, coördinator van het HIV-AIDS programma van de Presbyteriaanse kerk, hoofd van een school, echtgenoot en vader van drie tienerdochters. Een toegewijd en fijn mens, vol humor en met aandacht voor iedereen.

Enorme schok

Waaraan hij precies overleed is onduidelijk. De één zei dit, de ander dat. Misschien is het wel westers dat we de oorzaak willen weten, wat maakt dat eigenlijk uit als iemand is overleden? Feit is: Gerald Phiri is in net als ik in 1967 geboren en zijn taak hier op aarde is plotseling voorbij. Zijn overlijden was een enorme schok, hier op de campus maar ook in de wijk waar hij woonde. Als JMU gemeenschap zijn we zondag en maandag naar het huis van de overledene geweest. Voor de weduwe, die met andere vrouwen op de grond in het huis zit, zijn liederen gezongen en is gebeden. De mannen zitten buiten, mensen liepen af en aan, dag en nacht, tot aan de begrafenis op dinsdag.  

Alleen God is voor altijd

Op dinsdag waren er geen lessen zodat iedereen naar de begrafenis kon. In de kerk zaten wel 1500 mensen, in de banken en op de grond. Buiten stonden er zeker nog meer. Niet alleen gemeenteleden en collega’s kwamen afscheid nemen, ook buurtbewoners en verkopers op de nabijgelegen markt. Uit alles bleek dat Gerald veel levens heeft aangeraakt. Vrouwen weeklaagden dan ook luid, het ging me door merg en been. Het was een zeer indrukwekkende bijeenkomst, door het grote aantal mensen, door het tastbare en hoorbare verdriet en door de persoonlijke herinneringen die gedeeld werden. Ook door de preek die ons eraan herinnerde dat onze dienst aan God op aarde eindig is. Wij zijn onderworpen aan de tijd. Alleen God is voor altijd.

Het zet me stil. Zoals vaker de laatste tijd: de gemiddelde levensverwachting in Zambia is 20 jaar lager dan in Nederland. Net als Gerald deed, wil ik elke dag die God geeft, trouw zijn in wat ik mag doen. En dat is, hoe lang of kort je leven ook mag zijn, nooit tevergeefs in de Heer (naar 1 Korinthiers 15: 58).

Op de begraafplaats

(de foto's in deze blog zijn gemaakt door Sherri Ellington)

Over dit project

In Zambia groeit de kerk en daarmee ook de vraag naar predikanten, die gemeenten kunnen leiden in soms arme en moeilijke omstandigheden. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs. Er worden predikanten opgeleid, die een waardevolle bijdrage leveren aan kerk en samenleving. In de opleiding is veel aandacht voor onderwerpen, zoals hiv/aids, man-vrouw vraagstukken, mensenrechten, politiek, voedselveiligheid, klimaatverandering.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Betrokken predikanten opleiden