Kerken in Zwijndrecht samen in actie: 100 vakantietassen voor kinderen in armoede!

Nieuws

maandag 25 februari 2019Kinderen die in armoede opgroeien, kunnen niet op vakantie. Als hun klasgenootjes op wintersport zijn, blijven zij thuis. Ook in de zomer is er geen geld om er even tussenuit te gaan. Speciaal voor hen sloegen vijf protestantse gemeenten in Zwijndrecht de handen ineen en vulden ruim 100 vakantietasjes met leuke spullen om deze kinderen ook een leuke vakantie te bezorgen. ®De kinderen waren zo blij verrast®, aldus Joke Nouwt, diaken in Zwijndrecht.

¨Iemand las in Diakonia over de actie Vakantietas en stuurde het idee door naar de diaconieën,¨ vertelt Joke Nouwt, diaken van de protestantse wijkgemeente De Hoeksteen in Zwijndrecht en voorzitter van het Diaconaal Platform, ¨en zo ontstond het plan om deze actie als gezamenlijke kerken op te pakken. Vijf kerken zegden direct hun medewerking aan de actie toe.¨

Aan de slag
De actie werd gepland voor de voorjaarsvakantie. ¨Veel kinderen gaan dan op wintersport, maar kinderen in armoede blijven thuis. Een goed moment om de tasjes voor deze vakantie uit te delen,¨ vertelt Joke. Bij Kerk in Actie werden de gratis rugzakjes besteld en via de plaatselijke voedselbank adressen opgevraagd van ouders die bij de voedselbank een pakket krijgen. ¨In verband met de privacy is dit bijna de enige mogelijkheid om kinderen in armoede te bereiken,¨ vervolgt Joke. Uiteindelijk kwamen hier 102 adressen uit en kon de inzameling van spulletjes voor de tassen beginnen. ¨Iedere kerk/wijk nam een leeftijdscategorie (van 4 - 13 jaar) onder zijn hoede en organiseerde een eigen inzamelingsactie. Eén gemeente had bijvoorbeeld 100 briefjes met een cadeauwens voor ongeveer 5 euro gemaakt en onder de gemeenteleden uitgedeeld. Andere gemeenten plaatsten een oproep voor cadeautjes en geld, of, bij een gemeente met overwegend oudere leden, alleen geld. De gemeente die voor de oudste kinderen (12 en 13 jaar) inzamelde, deelde een papier uit om een verlanglijstje te geven. Kortom, iedereen ging op eigen manier aan de slag!¨

Bedrijven doen mee
Ook plaatselijke bedrijven deden enthousiast mee: Een snackbar gaf kaartjes voor een gratis ijsje, de boekhandel korting op boekjes en goede viltstiften. Het zwembad gaf 50 vrijkaartjes en het speelparadijs 35 kaartjes met 50% korting op de toegangsprijs. Uiteindelijk kon ieder tasje gevuld worden voor een bedrag van ongeveer 25 euro. Joke: ¨In de tasjes met het zwembadkaartje hebben we er een handdoek bij gedaan. We hoorden dat veel kinderen geen badhanddoek hebben. Ik kreeg deze tip op de armoedeconferentie in januari. Via de plaatselijke winkelier kregen we weer korting op de handdoeken.¨

Kindernevendienst schrijft groeten
Ook de kinderen in de gemeente werden betrokken. ¨We hebben de flyer van Kerk in Actie gebruikt met een foto en boodschap van onze plaatselijke kerken. De kinderen van de nevendienst van een wijk hebben een groet op de achterkant van de flyer gezet voor de ontvangers,¨ vertelt Joke. Bij andere gemeenten hielpen kinderen weer mee met de inzameling van de spulletjes. ¨De kinderen vonden het prachtig om op deze manier mee te helpen.¨

Joke: ¨Het enthousiasme van de gemeenteleden voor de actie was hartverwarmend! Er werden genoeg cadeautjes ingeleverd en geld ingezameld om alle tasjes te vullen. Uiteindelijk reden we afgelopen vrijdag met auto´s vol tasjes naar de voedselbank en konden we 102 kinderen blij maken!¨

In actie blijven 
Dit is niet het enige wat de kerken in Zwijndrecht ondernemen tegen armoede. Regelmatig zitten de kerken met de gemeente aan tafel. Het thema Armoede staat zowel bij de gemeenten als bij de kerken hoog op de agenda.¨Het is goed om als gemeente én kerken gezamenlijk op te trekken op dit vlak,¨ aldus Joke. Er worden ook inzamelingsacties gehouden voor de voedselbank, zowel met producten als via collectes. Naast de voedselbank is er ook een kledingbank. Deze is via de kerken ontstaan. Veel vrijwilligers zijn gemeenteleden. ¨Als centrale diaconie beraden we ons op nieuwe initiatieven voor kinderen in armoede,¨ vertelt Joke, ¨we zijn bijvoorbeeld bezig met het plan om kinderen een ruimte te bieden voor het maken van hun huiswerk mét begeleiding. Als kerken willen we echt gezamenlijk verder met het thema aan de slag!¨

Doe mee met de actie Vakantietas!
Samen met plaatselijke kerken wil Kerk in Actie dit jaar 5000 kinderen die in armoede opgroeien, een tas vol vakantieplezier aanbieden. Kerk in Actie zorgt voor een vrolijke tas, lokale kerken vullen deze met leuke cadeautjes en kortingsbonnen voor bijvoorbeeld een ijsje, het zwembad of een pretpark in de buurt. Vraag de tassen gratis aan via www.kerkinactie.nl/vakantietas.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.