Ook Oude Lutherse Kerk in de Amsterdam vast mee

Nieuws

maandag 18 februari 2019Dominee Wöhle, predikant van de Oude Lutherse Kerk in de Amsterdamse binnenstad, roept zijn gemeente in de veertigendagentijd op mee te vasten voor de weeskinderen in Rwanda. Hij maakt daarbij enthousiast gebruik van de vastenkaart van Kerk in Actie.

“Als predikant ontving ik een voorbeeld van de vastenkaart, een kaart die je aanmoedigt om iedere week van de veertigdagentijd op een andere manier te vasten. De kaart sprak mij direct aan: hij is ludiek en raakt de juiste snaar. Het is een hele praktische, laagdrempelige uitnodiging om te vasten. Hiermee kan iedereen de stap zetten om mee te doen. Ik heb de kaart besteld voor onze hele gemeente. Op de eerste zondag van de vastentijd voegen we deze in in de liturgie.”

Askruisje
De binnenstadgemeente van dominee Wöhle start de veertigdagentijd met een bezoek aan de katholieke kerk aan de overkant van de straat. Ieder jaar haalt een aantal gemeenteleden daar op Aswoensdag een askruisje. “Daarnaast houden we op drie zondagen in de veertigdagentijd een vastenlunch, waarbij we een sobere maaltijd combineren met een thema om samen in gesprek te gaan”, aldus Wöhle. Dit jaar wordt daarnaast de vastenkaart gebruikt. Wöhle: “Vasten is enerzijds een weg naar binnen, naar bezinning en versobering. Anderzijds is het een weg naar buiten, naar iets doen voor een ander, stilstaan bij de mensen om je heen. De vastenkaart maakt die verbinding op een heel toegankelijke manier. Zo staat er voor iedere week een concrete vastensuggestie op die varieert van minder snoepen of autorijden, tot een kaartje sturen of meer bidden. Het is een mooi handvat om deze verbinding tussen ‘naar binnen’ en ‘naar buiten’ in mijn prediking verder uit te diepen. Daarnaast zit er een diaconaal aspect aan de kaart, door de oproep om iets te doen voor een ander. Dat is ook een mooie link naar de collecte. En tijdens de vastenlunches kunnen we ervaringen met het vasten delen.”

Afwisseling
In de dertig jaar dat hij predikant is, heeft Wöhle op verschillende manieren gevast. “Ik ervaar vasten steeds opnieuw als een waardevolle aanloop naar Pasen. Je kiest ervoor om iets heel concreets te veranderen in je dagelijks leven. Ik heb dat altijd op verschillende manieren vormgegeven: minder voedsel, geen alcohol … maar, soms zijn veertig dagen best lang. En wat doe je als je eens een feestje heb? De vastenkaart nodigt uit om iedere week op een andere manier te vasten. Die afwisseling spreekt me aan. Er zit een zekere barmhartigheid in: zo kun je er eenvoudig voor kiezen om weken om te wisselen als dat beter uitkomt met bijvoorbeeld werk of een verjaardag.”

Ook meedoen, als individu of als gemeente? Bestel de vastenkaart op kerkinactie.nl/vasten.

De vastenactie is een onderdeel van de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie waarin een nieuw begin wordt geboden aan weeskinderen in Rwanda, ex-gedetineerden in Nederland, kindslaven in India en kerken op Cuba, in Pakistan en in Nederland.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.