Vijf tips om uw diaconale activiteit toegankelijk te maken voor iedereen

Nieuws

dinsdag 12 februari 2019Veel kerken doen zowel diaconaal werk als missionaire activiteiten. Maar als je vindt dat woord en daad bij elkaar horen, kun je dat ook best combineren. Hoe maak je een diaconale activiteit toegankelijk voor mensen buiten de kerk? En hoe begin je op een natuurlijke manier een geloofsgesprek? Vijf tips om uw diaconale activiteit missionair te maken.

1 Bepaal het ´waarom´
Wilt u dat uw diaconale activiteit ook missionair wordt? Beantwoord dan met elkaar de vraag waarom u dat wilt. Willen de mensen uit de doelgroep meer weten over het christelijk geloof? Of wilt u dat zij bij de kerk betrokken raken en God leren kennen? De doelen kunnen best verschillen, omdat het te maken heeft met hoe je zelf je geloof beleeft. Het is belangrijk om dat eerst met elkaar te verkennen. Wat de drijfveer is, bepaalt namelijk ook het handelen. Een handig hulpmiddel om dit gesprek te voeren is hoofdstuk 1 uit het boek Back to basics van Nynke Dijkstra-Algra en Sake Stoppels.

2 Leg de bestaande activiteit naast uw wensen
Welke mensen ontmoet u? Zijn dat vooral kerkelijke mensen? Of zijn het niet-kerkelijke mensen die het christelijk geloof willen verkennen? Wat gebeurt er eigenlijk tijdens de activiteit? Grote kans dat uw diaconale activiteit al ´missionairder´ is dan u denkt en vinden er geregeld onderlinge gesprekken over zingeving en geloof plaats.

3 Kijk wat u kunt toevoegen
Als u wilt dat de drempel lager wordt voor mensen van buiten de kerk, kunt u de mensen die nu komen, vragen om bekenden mee te nemen. Maak uw activiteit bekend via lokale en sociale media. Bekijk of er andere organisaties zijn met wie u kunt samenwerken of die naar u door kunnen verwijzen. Zoekt u naar een manier om geloof ook in woorden een plaats te geven? Bekijk dan, het liefst samen met de doelgroep, wat u zou kunnen doen. Vraag eens waar behoefte aan is. Wat betekent geloof of God voor hen? Is er behoefte aan een zingevingscafé? Of is een stiltehoek waar mensen een kaarsje kunnen branden genoeg?

4 Zo simpel kan het zijn
De grootste missionaire kracht zit niet in activiteiten, maar in mensen en relaties. Het kan zijn dat u niets aan uw activiteit verandert, maar hem toch meer missionair maakt als u bewust tijd investeert om betekenisvolle relaties aan te gaan. Als u elkaar beter leert kennen, ontdekt u wat voor de ander van waarde is. In zo’n gelijkwaardige relatie kunt u van elkaar leren, ook als het gaat over wat u gelooft. En juist als u samen iets doet, is het vaak makkelijker om over levensvragen in gesprek te gaan.

5 Houd het open
Zorg ervoor dat het missionaire aspect van uw diaconale activiteit een keuze-optie is. Als u met elkaar eet, hoeven mensen niet ‘opeens’ te bidden. Als u met elkaar in gesprek gaat over zingeving, is dat een keuze. Zorg ervoor dat wat u deed, blijft. En dat mensen die meer willen weten over of ervaren van geloof, daar apart voor kunnen kiezen.


Dit stappenplan is ook te lezen in het magazine Diakonia, nr. 1 (2019). Kijk voor een gratis abonnement op www.protestantsekerk.nl/magazine.

Lees ook het artikel ´Je verandert van gever in ontvanger´ op de website van de Protestantse Kerk in Nederland. Hierin legt Gerdine Westland, coördinator Binnenlands Diaconaat van Kerk in Actie, uit waarom de combinatie missionair-diaconaal vaak gevoelig ligt. 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.