We mˇÚten wel vergeven

Nieuws

vrijdag 15 februari 2019Als de buurman je kinderen of je man heeft vermoord, kun je hem dan ooit vergeven? In Rwanda is deze vraag - 25 jaar na de genocide - nog steeds actueel. In de veertigdagentijd luidt het thema van Kerk in Actie "Een nieuw begin". Een van de projecten waarvoor wordt gecollecteerd is Mwana Ukundwa in Rwanda. Vandaag verschijnt in Petrus Magazine een artikel over deze organisatie.

“Verdrietig en eenzaam waren we.” Anastasie Nyirakanyamanza herinnert zich nog precies hoe het was. Haar hele familie was vermoord: man, kinderen en ouders. Ze wil er niet over in detail treden - “te emotioneel”. In honderd dagen tijd eiste de gruwelijke genocide in 1994 tussen een half en één miljoen slachtoffers. Hutu-rebellen vermoordden in hoog tempo Tutsi’s. Maar ook gematigde Hutu’s en Twa’s kwamen om in de uitbarsting van geweld: met hakmessen en stokken werden mensen vermoord, talloze vrouwen werden verkracht, huizen en kerken werden in brand gestoken.

Onmogelijk
In de presbyteriaanse kerk in Remera zit Anastasie aan tafel met bijna dertig mensen, slachtoffers én daders. Twee keer per maand komt deze groep, de Light Group, bij elkaar. Hun doel: verzoening. Voor veel mensen in Rwanda is dat nog ver weg.

Pasteur Jerôme, de plaatselijke predikant, richtte de groep op nadat de daders vrij waren gekomen. Hij merkte dat er veel angst heerste in Remera. Elkaar vermijden was onmogelijk, maar vreedzaam samenleven ook. “Wat als ze ons weer iets aandoen?” vroeg ook Anastasie zich af. “Als ik een dader tegenkwam, liep ik een eindje om.” Pasteur Jerôme vroeg een aantal daders en slachtoffers om af en toe met elkaar te eten en te praten. Onder hen was Jean Bosco Kalisa, een van de daders en nu de leider van de Light Group. Hij vond het moeilijk om de slachtoffers onder ogen te komen: de schuld drukte op hem. “In de gevangenis heb ik me pas gerealiseerd wat ik had gedaan. We baden dat we de slachtoffers op een dag om vergeving zouden kunnen vragen.”

De dominee liet beide groepen hun verhaal vertellen. Hij las de Bijbel met ze, sprak over vergeving en verzoening, en bleef aanhouden. Inmiddels praten de leden open met elkaar. Ook brengen ze huisbezoeken aan dorpsgenoten en organiseren ze bijeenkomsten om te wijzen op het belang van verzoening en vrede.

Veel tijd
Verzoening is niet eenvoudig, is de ervaring van iedereen aan tafel - zelfs niet als je gelooft dat God hierom vraagt. Maar allemaal realiseerden ze zich: we móéten wel, want we leven hier samen. Het proces kostte heel veel tijd. Ze hebben eindeloos gepraat. “Boosheid en verdriet kunnen je vergiftigen. Als je het los kunt laten, ben je vrij”, vertelt een van hen. “Maar dat vraagt wel om een keuze, vergeving komt niet vanzelf.”

Geef voor weeskinderen in Rwanda
‘Een nieuw begin’, luidt het thema van Kerk in Actie tijdens de veertigdagentijd. Een van de projecten waarvoor gecollecteerd wordt (op 7 april), is Mwana Ukundwa in Rwanda. Deze organisatie is opgericht om kinderen die tijdens de genocide wees geworden waren, een nieuw leven te bieden. De meeste weeskinderen van nu hebben hun ouders verloren aan aids. Mwana Ukundwa biedt scholing en onderdak, ondersteunt pleegouders, en geeft aidsvoorlichting. Kijk voor meer informatie over de veertigdagentijd op kerkinactie.nl/40dagen

Wilt u meer lezen over de geschiedenis van Rwanda en de kerk in dit land? Vraag dan gratis het boek Mensen van Hoop - Christenen in Rwanda aan via kerkinactie.nl/mensenvanhoop.
Wilt u Petrus Magazine, met verhalen over geloof, hoop en liefde binnen de Protestantse Kerk in Nederland ontvangen? Word dan gratis abonnee via petrusmagazine.nl.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.