15 Nederlandse jongeren op internationaal Taizé-evenement

Nieuws

dinsdag 19 maart 2019Van 21 maart t/m 28 maart bezoeken vijftien jongeren uit Nederland samen met Kerk in Actie een groot evenement dat door Taizé samen met de Raad van Kerken van het Midden-Oosten wordt georganiseerd in Beirut. In totaal komen 1600 jongeren over de hele wereld samen voor bezinning en ontmoeting. Naast het evenement bezoeken de jongeren een aantal projecten van Kerk in Actie.

Lees ook: het reisverslag van de jongeren

De jongeren gaan langs na het evenement op bezoek bij vluchtelingenscholen en de Near East School of Theology, waar de nieuwe generatie predikanten voor het Midden-Oosten wordt opgeleid. Onder de jongeren zit de van oorsprong Syrische Alaa (36) die lid is van de Lutherse kerk in Amsterdam. Hij hoopt in Beirut, voor het eerst sinds hij Syrië ontvluchtte, zijn moeder weer te ontmoeten.

Op uitnodiging van de kerken in Libanon en de Raad van Kerken in het Midden-Oosten is de internationale oecumenische jeugdbijeenkomst georganiseerd van vrijdag 22 maart tot dinsdag 26 maart 2019 in Libanon. Zo’n 1600 jongeren tussen de 18 en 35 jaar worden verwacht uit meer dan 30 verschillende landen. Het thema van het evenement is ontleend aan Psalm 92: ‘De rechtvaardige zal groeien als een ceder in de Libanon.’

Van Aalten tot Den Haag, Van Rotterdam tot Groningen
Jongeren over de hele wereld ontmoeten elkaar en ontdekken hoe zij hun geloof handen en voeten geven. Ze verdiepen hun geloof door gezamenlijk gebed en het lezen van de Bijbel, en ontdekken de rijke traditie van de Oosterse kerken die het christendom al sinds de eerste eeuw vormgeven in het Midden-Oosten. Ook leren ze hoe christenen en moslims in Libanon met elkaar samenleven.

De jongeren reizen namens een Nederlandse kerk waar zij bij terugkomst hun ervaring delen. De jongeren komen onder meer uit Aalten/Varsseveld, Amsterdam, Almere, Capelle a/d IJssel, Den Haag/IJsselmuiden, Eastermar, Groningen/Kollum, Haarlem, Kamerik, Oegstgeest, Rotterdam en Zwolle.

Alaa (36) ontmoet na 9 jaar weer zijn moeder
In 2007 vertrok de toen 24-jarige Alaa uit zijn geboorteland Syrië. Via Dubai kwam hij terecht in Amsterdam waar hij zich aansloot bij de Lutherse kerk. ‘Voor mijn studie vertrok ik in 2007 naar Dubai. Kort daarna brak de oorlog uit en kon ik niet terugkeren naar Syrië. Ik ben toen via mijn werkgever in Nederland terecht gekomen en bezoek sinds die tijd de Lutherse gemeente in Amsterdam. In de dagen na de Taizé-bijeenkomst hoop ik mijn moeder voor het eerst in negen jaar en het overlijden van mijn vader weer te ontmoeten. Ze komt vanuit Syrië naar Beirut om mij op te zoeken.’

Bij terugkomst in Nederland zal Alaa, in het kader van Bevrijdingsdag, ook een ontmoeting hebben met mevrouw Koolma die zelf de Tweede Wereldoorlog in Nederland meemaakte. Samen gaan de twee in gesprek over wat de oorlog met je doet en wat de rol van de kerk/religie is en zou moeten zijn.

Collecte Bevrijdingsdag - 5 mei
Op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei, collecteren meer dan duizend kerken in Nederland voor de oorlogsslachtoffers in Syrië. Via lokale kerken helpt Kerk in Actie sinds de oorlog bij het vinden van onderdak, het verstrekken van voedselpakketten, babyvoeding en medicijnen. De kerken zijn de grootste en meest effectieve particuliere hulporganisatie die actief is in Syrië.

Lees ook: het reisverslag van de jongeren.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.