Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

De kerk in actie voor de naaste in Moldavië

In het Moldavische dorpje Varatic trokken steeds meer mensen weg, op zoek naar werk. Ouderen en kinderen bleven alleen achter. Priester Ghennadi Dascal trok zich hun lot aan en vormde een vrijwilligersteam van gemeenteleden. Met een mooi resultaat, het dorp bloeit weer op!

In het dorpje Varatic heeft ruim 2200 inwoners. Priester Ghennadi Dascal (44) woont samen met zijn vrouw en 4 kinderen in de pastorie. In de begintijd was dat best ontberen. De pastorie was gedeeltelijk verwoest, en had geen aansluiting op elektriciteit, gas en water. Ook het kerkgebouw zelf lag er verwoest bij en moest stap-voor-stap weer worden opgebouwd. Dit had wel effect: meer mensen begonnen de kerkdiensten te bezoeken.

Groot vrijwilligersteam
Helaas liet de slechte economie in Moldavië ook het dorpje Varatic niet ongemoeid. Steeds meer mensen trokken weg om werk te zoeken. Veel kinderen bleven achter zonder ouderlijk toezicht. De kerkelijke gemeente trok zich hun lot aan en vormde het plan om sociale activiteiten op te gaan zetten voor deze kwetsbare groepen. Er kwam een groot vrijwilligersteam vanuit de kerk met 8 volwassenen en 35 jonge vrijwilligers.

De priester aan de slag
Priester Dascal is heel erg betrokken bij alle activiteiten en staat aan het hoofd van het vrijwillligersteam. Hij hielp zelf mee bij de renovatie van het kerkgebouw en de pastorie, en ook bij de vernieuwing van de sociale kantine, de wasserij en het dagcentrum. Ook organiseerde hij inzamelingen van goederen voor families die het nodig hebben. Hij begeleidt vrijwilligers bij het geven van thuiszorg, leidt de zondagsschool en geeft godsdienstles op de plaatselijke basisschool. Het vele werk van de priester wordt door de gemeente zeer gewaardeerd.

Maaltijd voor ouderen
Momenteel runnen gemeenteleden een sociale kantine, sociale wasserij, een jongerenclub en een dagcentrum voor ouderen. Door een geldinzameling in de gemeente heeft de kantine nu een gasfornuis, een koelkast, een mixer, vleessnijmachine, keukengereedschap en lunchboxes. Jonge vrijwilligers verspreidden folders in het dorp en moedigden hiermee de inwoners van het dorp aan om producten of gas te geven of in de kantine te helpen of bij de ouderen. Ook werden er verschillende groepjes gevormd van ieder 3 mensen die verantwoordelijk zijn voor het koken in de kantine. Elke zondag na de kerkdienst zijn alle ouderen welkom in de kantine voor een maaltijd. Voor degenen die niet naar de kerk of de kantine kunnen komen, brengen jonge vrijwilligers de maaltijd thuis.

Dagcentrum voor ouderen
Het dagcentrum is gevestigd in het ziekenhuis van Varatic. Er zijn 6 verschillende ruimtes. Ook hier moest flink geklust worden voor de ruimte klaar was voor gebruik. In de rustkamers kwamen 2 bedden en 3 tafeltjes en ook de keuken en de hal kregen tafels. In de hal kwam een trainingsfiets waar de oudere bezoekers oefening kunnen doen en 2 naaimachines die gebruikt worden voor verstelwerk aan kleding en ander textiel. Al het werk in het dagcentrum is uitgevoerd door de priester samen met zijn team van vrijwilligers. Ze kregen hiervoor steun van de lokale autoriteiten.

Hulpmiddelen voor ouderen
In Varatic wonen ook veel oudere mensen met een zwakke gezondheid of lichamelijke klachten. Met hun schamele pensioentjes kunnen ouderen geen medische hulpmiddelen zoals een rollator, rolstoel of krukken aanschaffen. Bij hun huisbezoeken merkten de vrijwilligers dat ouderen hierdoor vaak in een isolement terechtkomen. De kerk kwam weer in actie: de behoeften van de ouderen werden in kaart gebracht en op een lijst gezet. Er werd een geldinzamelingsactie gehouden en daarvan werden de benodigde rolstoelen, rollators, krukken en po-stoelen gekocht. Deze kregen de ouderen tijdelijk in gebruik, zolang als ze dit nodig hadden. De leefomstandigheden van de ouderen in Varatic verbeterden hierdoor aanzienlijk. Ze werden meer mobiel en konden weer makkelijker even bij iemand op bezoek. Velen van hen kunnen hun huis weer uit, en zelfs weer naar de kerk.

De gemeente is continu bezig om spullen in te zamelen voor mensen die dat nodig hebben. Dit houdt in voedsel, kleding, kolen en hout om te stoken. Tijdens Kerst en Pasen worden geldinzamelingsacties gehouden door de gemeente voor deze mensen.

Jonge vrijwilliger
Stas Nistor (14) is een van de jonge vrijwilligers in de gemeente. Omdat zijn vader is overleden, staat zijn moeder alleen voor de opvoeding van 5 kinderen. Met haar schamele salaris is dat niet makkelijk. Stas gaat regelmatig naar de kerkdiensten en meldde zich aan als vrijwilliger. Hij bezoekt regelmatig eenzame ouderen, brengt ze warme maaltijden vanuit de sociale kantine en haalt beddengoed en kleding bij ze op voor de sociale wasserij. Stas doet ook enthousiast mee met alle acties die voor ouderen worden georganiseerd en is een actief lid van de jeugdclub van de gemeente. Stas houdt van sport en muziek. Zijn droom? Een goede baan krijgen waarmee hij zijn familie kan onderhouden.

Moldovan Christian Aid
Het wegvallen deze midden-leeftijdscategorie heeft een desastreus effect op de samenleving in Moldavië. Dat is vooral goed zichtbaar in de dorpen zoals Varatic, waar veel kinderen en ouderen wonen die alleen zijn achtergebleven.Ook de kerken hebben hieronder te lijden. Er zijn maar weinig actieve kerkleden en weinig inkomsten. Toch zijn er in veel kerkelijke gemeenten wel diaconale initiatieven om de kinderen en ouderen te helpen. Zij hebben daar steun bij nodig. Ook in Varatic ondersteunt Moldovan Christian Aid (MCA), partnerorganisatie van Kerk in Actie, deze kerkelijke gemeente met training, advies en financiën.



 

Over dit project

Door de economische situatie werken veel inwoners van Moldavië in het buitenland. Ouderen en kinderen blijven alleen achter. Moldovan Christian Aid (MCA) ondersteunt kerkelijke gemeenten om er voor deze kwetsbare mensen te kunnen zijn en helpt voorgangers bij hun diaconale initiatieven.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kerk helpt kwetsbare mensen