Gezin Tamrazyan mag in Nederland blijven

Nieuws

donderdag 28 maart 2019Op 26 maart kreeg het gezin Tamrazyan een verblijfsvergunning. Toch gaan niet alle aanvragen zo snel. Kerk in Actie krijgt signalen dat het aanvragen van het kinderpardon veel gezinnen op hoge kosten jaagt.

Op dinsdag 26 maart kreeg het gezin Tamrazyan eindelijk duidelijkheid: het hele gezin kreeg schriftelijk de bevestiging dat hen een verblijfsvergunning was toegekend. Dat maakt de Protestantse Kerk in Den Haag bekend. Enkele dagen eerder presenteerde Hayarpi Tamrazyan de dichtbundel 'Aards Verdriet & Hemelse Vreugde', in samenwerking met onze partner INLIA. Hayarpi zat – samen met haar broertje, zusje en ouders – maandenlang in kerkasiel in Bethelkapel. Daar schreef zij ’s nachts gedichten, op haar mobiele telefoon. De opbrengst van de bundel komt ten goede aan een fonds voor het Kinderpardon.

Kinderpardon, hoe staat het ermee?
Het aanvragen van het Kinderpardon blijkt namelijk een dure zaak. De IND vraagt voor het aanvragen van het Kinderpardon € 164 per persoon. Voor een gezin met drie kinderen kost dat dus € 820,-. Terwijl kinderen en gezinnen die alsnog in aanmerking willen komen voor het Kinderpardon meestal juist erg weinig geld hebben (ze leven meestal van hooguit enkele tientjes per week).

Hoge kosten
Kerk in Actie ontving uit de Protestantse gemeente Den Helder een signaal, dat asielzoekers herhaaldelijk een beroep hebben gedaan op de diaconie voor een bijdrage in de kosten van de leges. “Wij zijn op bezoek geweest bij een zestal families in gezinslocatie Katwijk. Deze families hebben wij goed leren kennen omdat zij lange tijd op de gezinslocatie in Den Helder hebben gewoond”, aldus Riet Schelhaas van de Protestantse Gemeente Den Helder. “De vreugdetranen en de blijdschap over de verruiming van het kinderpardon hebben een flinke deuk opgelopen. Bijna alle gezinnen in de gezinslocatie Katwijk worden geconfronteerd met hoge kosten die zij moeten voldoen aan de IND om in aanmerking te komen voor een aanvraag.”

Aankloppen bij diaconieën
Bij de IND bestaat voor vreemdelingen met weinig geld nog altijd geen mogelijkheid om vrijstelling van de leges te verkrijgen. Dikwijls kloppen asielzoekers dan ook aan bij diaconieën. Veel diaconaal geld wordt zodoende uitgegeven aan leges, opdat het ontbreken van geld in ieder geval geen belemmering vormt voor de asielzoeker om zijn recht te krijgen. Maar eigenlijk zou er natuurlijk een mogelijkheid of procedure moeten zijn om van de IND vrijstelling van deze leges te verkrijgen.

De Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekers Drachten vroeg aandacht voor een andere vorm van schrijnendheid, namelijk gezinnen waarvan de kinderen wel langer dan vijf jaar in Nederland verblijven maar die langer dan drie maanden buiten de rijksopvang hebben verbleven. “We zijn bang dat deze termijn de deur voor hen dicht zal gaan houden tenzij ????”

Kerk in Actie hoopt daarom dat de kinderpardonregeling op een ruimhartige wijze uitgevoerd zal worden.

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.