Hoe de kerk in Cuba én in Nederland omziet naar anderen

Nieuws

woensdag 6 maart 2019Samen zijn we de kerk in actie, een wereldwijde gemeenschap van mensen die geloven in delen. Of dat nu in Nederland is, of in het verre Cuba, overal ter wereld wil de kerk omzien naar anderen. Jongeren van de kerk van de Cubaanse ds. Alison in Cárdenas bezoeken eenzame ouderen en geven ze thuishulp, in het Utrechtse dorp Benschop wordt jaarlijks een kerstmaaltijd georganiseerd voor iedereen die alleen is met Kerst.

Benschop - Niemand hoort eenzaam te zijn
Al zo´n acht jaar organiseert de hervormde gemeente van Benschop op Tweede Kerstdag een kerstmaaltijd. Iedereen uit het dorp is welkom. Henriëtte Timmerman is één van de initiatiefneemsters: ¨Er is veel eenzaamheid onder mensen. Met Kerst hoort niemand eenzaam te zijn. God vraagt ons om naar onze medemensen om te zien.¨ Kwamen er de eerste keer zo´n 25 mensen, inmiddels zijn het er 60. Als het nodig is, kunnen mensen thuis worden opgehaald. Van tevoren wordt er folders verspreid in het dorp en kunnen mensen zich opgeven. Henriëtte: ¨Jongeren uit de gemeente helpen met bedienen, doen de afwas en maken een praatje met de mensen. Zonder hun hulp kunnen we dit niet doen.”

De organisatie wil het zo laagdrempelig mogelijk houden. Wel wordt het kerstevangelie gelezen. Henriëtte: “Je christen zijn in praktijk brengen, dat is wat we willen doen. Als kerk laten zien dat je er bent in het dorp. Soms zijn mensen verbaasd, want eigenlijk hadden ze een negatief beeld van christenen. Maar ze zeggen dan toch: wat goed dat jullie dit doen.” Hoezeer de maaltijd wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de uitspraak van iemand die vanwege een nierdialyse een jaar moest overslaan. “Nu mis ik de mooiste dag van het jaar”, was zijn reactie.

Het initiatief heeft zich uitgebreid tot koffieochtenden in het voor- en najaar en een zomerlunch midden in de vakantie. ¨In de zomer zijn oudere mensen vaak alleen. Kinderen zijn op vakantie en zij zijn thuis. Dan duurt zo´n periode lang.¨ Ook in de zomer schuiven er zo´n 60 mensen aan aan tafel.

Cárdenas - Jonge gemeenteleden bezoeken eenzame ouderen

Cubaanse kerken waren lange tijd naar binnen gekeerd, omdat hun vrijheid door de overheid werd ingeperkt. Nu bloeien ze weer op, en dat in een tijd waarin de samenleving hen hard nodig heeft. De economische crisis in Cuba maakt mensen wanhopig en moedeloos. Er is veel werkloosheid. Jongeren emigreren, op zoek naar werk. Ouderen blijven eenzaam achter. En de overheid doet steeds minder.

De kerk in het Cubaanse Cárdenas helpt de meest kwetsbare groepen in stad. De predikant van de gemeente, dominee Alison vertelt: “We helpen ouderen die krap bij kas zitten, maar ook zieken en kinderen die thuis te maken hebben met huishoudelijk werk. Zij krijgen geen goede zorg, wij helpen hen bijvoorbeeld met huiswerkbegeleiding. Hun ouders en andere familieleden leren we door middel van theater, kunst en literatuur wat goede waarden en normen zijn.”

Dominee Alison en zijn vrouw Sarahi stimuleren en trainen hun gemeenteleden om naar ouderen, zieken en kwetsbare kinderen om te kijken. “Prachtig om te zien hoe jonge gemeenteleden eenzame ouderen bezoeken. Ze lezen samen uit de Bijbel en bidden met elkaar.” En wat bijzonder is: sinds de kerken zich naar buiten richten, groeien ze weer.

Collecte voor Cuba
Op zondag 10 maart a.s. wordt in veel kerken gecollecteerd voor het werk van de kerken in Cuba. Kijk voor meer informatie en een filmpje over Cuba op www.kerkinactie.nl/cuba. Alle 40dagentijdprojecten vindt u op www.kerkinactie.nl/40dagentijd.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.