Vijftien jongeren met Kerk in Actie naar Taize-ontmoeting in Beirut

Reisverslag

dinsdag 19 maart 2019Van 21 maart t/m 28 maart bezoeken vijftien jongeren uit Nederland samen met Kerk in Actie een groot evenement dat door Taizť samen met de Raad van Kerken van het Midden-Oosten wordt georganiseerd in Beirut. In totaal komen 1600 jongeren over de hele wereld samen voor bezinning en ontmoeting. Naast het evenement bezoeken de jongeren een aantal projecten van Kerk in Actie. Op deze pagina leest u het reisverslag.

Lees ook: Nieuws | Vijftien jongeren met Kerk in Actie naar Beirut

Donderdag 21 maart - Vertrek (door Sandra)
Iedereen was bijtijds op het vliegveld aangekomen. We konden overal in 1 keer doorlopen, nagenoeg zonder wachtrijen. Ook het aanvliegen boven een verlicht Beirut gaf een prachtig uitzicht. De vlucht ging voorspoedig en met een klein uur vertraging landde we om 21.12 lokale tijd in Beirut. Ondanks dat morgen pas de officiële aankomst is, stond er al iemand van Taizé vlak na de douane. Het was een hartelijk welkom, inclusief een groepsfoto voor een grote banner in de aankomsthal, flesjes water met Taizé 2019 Beirut-logo en heel veel toeschouwers. De bus en begeleiders vanuit ons guesthouse waren er al. Het is heel prettig om Alaa bij ons te hebben die ons helpt te vertalen. Na een korte busreis door een donker Beirut met heel veel verlichte kerken, moskeeën, altaren en een groot Maria-beeld kwamen we aan in ons Guesthouse.

Vrijdag 22 maart - Dag 1 (door Sandra)
Het ontbijt verdient speciale aandacht. Na een kopje sterke koffie werd in de patio de tafel gedekt met heerlijk geurende gerechten. Met de klaterende fontein en bloemen in verschillende tinten op de achtergrond hebben we genoten van een extreem uitgebreid ontbijt met verse juice d’orange; komkommer, tomaten, worstjes, schapenkaas, verse jam, olijven, platte broden en nog veel meer. Het was heerlijk en een perfect begin van de reis en deze dagen. Tjdens het ontbijt wordt Andre werd gebeld door Wilfred Kemp van KRO –NRCV radio. Morgenavond, zaterdag 23 maart dus, zal zijn interview te horen zijn op NPO radio 5 tussen 18 uur en 19 uur bij het programma Zin in weekend. Lees het hele blog van Sandra.

Zaterdag 23 maart - Dag 2 (door Hanneke)
De jongeren zijn inmiddels in vier groepen opgesplitst en ondergebracht bij gastgezinnen in vier verschillende kerkelijke gemeenten. Debbie, Carline en Hanneke zijn ondergebracht in een klooster omringd met cederbomen en uitkijkend op het dal en de bergtoppen bedekt met sneeuw. Zaterdagochtend start de International Eucumenical Youth meeting op verschillende locaties. Zo’n 50 jongeren uit Hongarije, Libanon, Syrië, Spanje, Zwitserland en Nederland komen samen. De lunch is weer centraal: 1600 jongeren komen hier samen om te bidden, te zingen, te delen. De hal voor het middaggebed is prachtig ingericht met doeken, iconen, kaarsen en een groot koor zingt Taizéliederen. Een indrukwekkende sfeer die je nederig laat voelen. Lees het hele blog.

Zondag 24 maart - Dag 3 (door Wilma en Lisa)
Lisa en Wilma verblijven bij een echtpaar van in de zestig, die vier volwassen dochters hebben. Zij zijn betrokken bij de Maronitische Kerk, de grootste kerk in Libanon. Drie dochters wonen in Europa, omdat er in Libanon te weinig werk is. Een realiteit waar veel families hier mee te maken hebben. We volgen een workshop over de uitdagingen waar vrouwen mee te maken krijgen in Libanon. Drie vrouwen vertellen over hun ervaringen: Rima Nasrallah vertelt dat vrouwen wel non kunnen worden, maar dat haar roeping om predikant te woden heel wat lastiger te verwezelijken was. Een islamitische theologe weigert om alleen over vrouwenzaken te schrijven. Een katholieke vrouw hoopt de eerste vrouwelijke diaken te worden. Inspirerende powervrouwen, als je je bedenkt wat voor obstakels zij hebben moeten trotseren om hun roeping achterna te gaan. Lees het hele blog.

Dinsdag 26 maart - Dag 4 en 5 (door Leendert-Jan en André)
Leendert-Jan en André blikken in een guesthouse in Beiroet terug op de Taizé conferentie die zojuist is geëindigd. Na vier intensieve dagen is het nog niet zo eenvoudig om al die indrukken in woorden te vatten. We hebben vandaag de tempel ruïnes in Baalbek bezocht. Ontzettend bijzonder om tussen muren en op trappen te lopen waarvan de oudste resten meer dan 5000 jaar oud zijn. Libanezen zijn trots op hun oosterse gastvrijheid. Wij mochten ervaren dat hier geen woord over gelogen is. Vanaf het moment dat je het huis binnen komt ben je de belangrijkste persoon die er op de aarde rond loopt. Naast de gastfamilies moesten we vandaag ook afscheid nemen van de meeste van de nieuwe vrienden die we hebben gemaakt. Hopelijk blijft het contact ook bestaan als ieder weer terug is in zijn eigen land. Lees het hele blog.

Donderdag 28 maart - Dag 6
Vandaag bezoeken we 2 schooltjes voor Syrische vluchtelingen, die ondersteund worden door Kerk in Actie. Deze school was bedoeld voor 50 kinderen, nu zitten er 136. In totaal geeft de organsatie 700 kinderen onderwijs. De kinderen zijn vaak druk en agressief als ze binnenkomen. Ze hebben een maand nodig om zich aan te passen. Onderweg zien we vluchtelingenkamp: aan elkaar gebouwde tenten, soms rijen lang, soms in kleine groepjes bij elkaar. Dit is waar de veel Syrische kinderen een groot deel van hun jeugd opgroeien. Voor ons Nederlands niet voor te stellen en confronterend om te zien. Lees het hele blog.

Vrijdag 29 maart - Dag 7
Alex, een van onze deelnemers woont al wat jaren in Nederland maar is afkomstig uit Syrië. Vandaag zal Alex na meer dan 8 jaar zijn moeder weer in zijn armen kunnen sluiten. Het idee dat wij door een oorlog onze ouders voor zo’n lange tijd niet zouden kunnen zien is niet voor te stellen. In de tussentijd hebben wij een gesprek met Rima Nashrallah, 1 van de 3 vrouwelijke pastors die de protestantse kerk kent in Libanon. Alex sluit samen met zijn moeder later weer bij ons aan. En wanneer hij zijn entree maakt met zijn moeder slik ik een brok in mijn keel weg, maar zie ook een andere Alex. De warmte en liefde die zijn ogen uitstralen veranderen zijn hele blik. Moeder en zoon herenigd na zoveel jaar, amen!
(...) We gaan weer terug naar Nederland. We hebben een onvergetelijke evaring samen gehad. Dat heeft iets met ons gedaan. Het zal zeker doorwerken in ons eigen dagelijkse leven! Lees het hele blog.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.