Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Ds. Qaiser Julius: “We horen in Pakistan”

Het is vrijdagmiddag 29 maart. Ik zet mijn Pakistaanse gast af bij het hotel in Utrecht. Ik had mijn gezin al voorbereid dat ze het deze week even zonder mij moesten doen. Het beloofde namelijk een drukke week te worden en die belofte kwam uit. Moe, maar voldaan stap ik weer in de auto. Ik had zojuist vier regioavonden in een week om met tientallen kerken het verhaal te delen over de rol van de kerk in Pakistan en het werk van onze partnerorganisatie Open Theologisch Seminarie. Een terugblik op deze bijzondere week:

Veel christenen in Pakistan voelen zich kwetsbaar en onzeker. Ze zijn een minderheid en behoren vaak ook nog tot de de armste bevolkingsgroepen. Qaiser Julius is predikant en directeur van Open Theological Seminary. Hij is op uitnodiging van Kerk in Actie de hele week in Nederland en bezocht ook Zeeland in het kader van Zeeland voor Pakistan. Hij vertelt over zijn werk en de kerk in Pakistan. Op de ´bijbelschool´ waar hij werkzaam is, leren christenen, onder wie ook veel jongeren, hoe ze sterker kunnen staan in hun geloof. En dat is nog niet zo makkelijk in een land waar discriminatie en onderdrukking de realiteit van alledag is. Maar het lukt deze bijbelschool wonderwel goed. Per jaar bereiken ze 6000 mensen die ze versterken in hun geloof, waarvan 54% vrouw is. En dat is goed nieuws in een samenleving waar vooral mannen het voor het zeggen hebben.

Hoe Anjum een voorbeeld werd voor het pakistaanse politiekorps

Dat de bijbelschool mensenlevens verandert, wordt duidelijk in de vele verhalen die Qaiser deelt. Eén daarvan gaat over de christelijke politieagent Anjum. In zijn werk was hij corrupt en onbetrouwbaar. Toen volgde hij een cursus bij OTS. Qaiser was erbij toen Anjum zijn verhaal deelde tijdens een bijeenkomst waar veel mensen bij waren: “Hij vertelde dat hij corrupt was. Maar door OTS heeft hij geleerd dat er ook andere manieren zijn. Hij wil als christen een voorbeeld zijn in de Pakistaanse maatschappij. Zijn hoger geplaatste leidinggevenden valt het ook op en zien hem nu als een voorbeeld. Ook andere collega’s raken geïnteresseerd in zijn nieuwe levensstijl.”

“Mijn dochter is de enige christen in haar klas”

Ds. Qaiser Julius woont met zijn gezin in Pakistan. Een veelgestelde vraag tijdens de regioavonden was hoe het voor hem en zijn gezin is om te leven in Pakistan als christelijk gezin. Qaiser: “Tuurlijk is het zwaar, maar het is voor mij en mijn gezin echt een roeping om hier in dit land te wonen en te werken. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier moet zijn. Veel mensen vragen waarom ik niet wegga en naar een westers land ga. Ik vind dat een onzinvraag. Pakistan is mijn land.” Qaiser vertelt dat het voor zijn dochter soms erg zwaar is. Zij zit op een school waar ze de enige christen in de klas is. “Elke dag leren we haar dat ze voorzichtig moet zijn en hoe ze gesprekken moet voeren met andere klasgenoten”.

Christelijke jongeren en het nationale cricketteam

OTS ontwikkelt materiaal om jongeren te versterken in hun geloof. In de voorbereiding op een nieuw programma, ontdekten ze dat de christelijke Pakistaanse jongeren bij een cricketwedstrijd tussen Pakistan en Engeland niet hun eigen team aanmoedigen, maar de Engelsen. “We zijn dat verder gaan onderzoeken. De reden dat jongeren dat zo voelen, is omdat ze zich gediscrimineerd voelen in hun eigen land en zich tweederangsburger voelen. Er zit ook geen christelijke cricketspeler in het team. Dat hebben we meegenomen in de verdere ontwikkeling van het materiaal. Zo leren we de jongeren enerzijds te leven als goede christen en anderzijds dat ze volledig onderdeel zijn van hun land Pakistan.”

“Niemand kan ons van het geloof van Christus weghouden”

In Pakistan hebben de afgelopen jaren veel aanslagen plaatsgevonden. Ook in 2013 in Peshawar. Qaiser toont een foto van een collega die met zijn vrouw en kind bij de aanslag omkwamen. Hoe gaat de kerk om met dit soort situaties? “Bij de aanslag kwamen 119 mensen om en raakten er honderden gewond. De komende zondag erna zat de kerk weer helemaal vol. Iedereen was verbaasd. Ook de landelijke pers viel dit op. Toen de media aan een kerkganger vroeg waarom ze niet weg bleven, antwoordde ze: “Niemand kan ons van het geloof van Christus houden”. Die beelden zijn uitgezonden door het hele land.” 

“Uw genade is mij genoeg”

Op één van de regioavonden werd de vraag gesteld wat zijn favoriete bijbelpassage is. Qaiser antwoordde: “2 Korinthiërs, 12 vers 9. ‘Je hebt niet meer nodig dan mijn genade. Want kracht wordt zichtbaar in zwakheid. Dus laat ik mij veel liever voorstaan op zwakheid, zodat de kracht van Christus zichtbaar in mij wordt’. Zijn Genade is mij genoeg. Dat is voor mij een grote bemoediging.”

“Thank you Zeeland”

Via Martin Teunissen (relatiebeheerder Kerk in Actie, Pakistan) hoorde ik over de actie ‘Zeeland voor Pakistan’. Ook hoor ik dat er gebeden wordt en dat motiveert ons. Dat we een in Christus zijn. En als ik straks weer terug ben in Pakistan en ik vertel van mijn ervaringen, dan zal dat ook een bemoediging zijn voor mijn collega’s. Vanuit het prachtige Oostkapelle bedankt Qaiser de kerken in onderstaand filmpje:

 

Vertaling boodschap Qaiser Julius uit bovenstaand filmpje: “Het was een prachtige tijd in Zeeland. Ik heb ervan genoten, van de liefde en de gastvrijheid van de mensen. Het was bemoedigd voor mij om te zien hoe mijn broeders en zusters in Zeeland van Pakistan en de kerk van Pakistan houden. Dank u wel voor uw steun! U was zo geïnteresseerd in mijn verhaal en ik heb genoten van mijn tijd in Zeeland”.






Over dit project

OTS wil Pakistaanse christenen versterken in hun geloof. In Pakistan zijn christenen een kleine minderheid. Maar de kerk is er en wil aanwezig zijn. Veel christenen hebben te maken met discriminatie en krijgen regelmatig kritische vragen over het geloof. Voor hen is het belangrijk om goed te weten wat hun geloof inhoudt. Pakistaanse christenen voelen zich echter onzeker in hun geloof, omdat ze weinig theologisch onderwijs hebben gehad.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Christenen staan sterker in hun geloof