Als 7-jarige op de vlucht voor een huwelijk

Persoonlijk verhaal

dinsdag 21 mei 2019In het noorden van Ghana komt het op het platteland nog voor dat mannen met meerdere vrouwen trouwen en dat vrouwen uitgehuwelijkt worden. Dat overkwam Gifty. Zij was bij haar geboorte door haar vader als letterlijke gift beloofd aan een andere familie, zodat hij zelf weer zou kunnen trouwen met een vrouw van deze familie.

Ontsnapt aan een ongewild huwelijk

Toen Gifty 7 jaar was werd ze van de basisschool gehaald om zich te gaan verloven en overgedragen te worden aan de beloofde familie. Gifty’s moeder was het helemaal niet eens met deze werkwijze, maar had onvoldoende inbreng om zich te kunnen verzetten. Zij besloot Gifty heimelijk naar een familielid in de hoofdstad Accra te sturen. Zo ontsnapte Gifty aan het ongewild huwelijk op veel te jonge leeftijd.

Jarenlang op straat verkopen

Maar in Accra was haar leven ook niet makkelijk. Het familielid werkte daar op de grote Konkomba Markt. Gifty was jong en ongeschoold. Ze moest op straat water verkopen om bij te dragen aan de huishoudkosten. Jarenlang werkte ze zo op straat, totdat ze recent als 16-jarige in contact kwam met een straatwerker van het Lifeline Centrum in Ghana.

Een vak leren bij Lifeline

Gifty hoorde voor het eerst over haar recht op onderwijs. Ze kreeg een aanbod om 10 maanden een vak te leren bij het Lifeline Centrum. Daar ging ze graag op in. Ze koos ervoor om kleding te leren naaien. Gifty is vastbesloten om deze kans te grijpen en straks haar inkomen te gaan verdienen met kleding naaien en verkopen. Ze zegt: “Ik wil iedereen bedanken die mijn training en verblijf bij Lifeline mogelijk maakt. Dat God jullie moge zegenen, omdat jullie mij tot zover geholpen hebben!”

Dat geven we natuurlijk graag aan u door! Kijk voor meer informatie op: www.kerkinactie.nl/straatmeisjesghana.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.