Betere sanitaire voorzieningen bieden vrouwen veiligheid in Sulawesi

Nieuws

dinsdag 4 juni 2019Op Sulawesi kregen in de eerste zes maanden na de ramp al meer dan 450.000 mensen hulp dankzij de Giro555-actie ‘Nederland helpt Sulawesi’. Hieronder het verhaal van Sanuba. Zij vertelt wat de hulp voor hen heeft betekent.

Sanuba kwam na de aardbeving in een opvangkamp in Donggala terecht. “De eerste tijd deden we onze behoefte in de rivier. Wij vrouwen moesten vaak wachten, omdat er mannen in de rivier waren. We voelden ons dan onzeker en ongemakkelijk” De rivier waar zij over spreekt bevindt zich op 300 meter van het kamp en die afstand maakt het voor vrouwen en ouderen vooral ‘s nachts moeilijk om naar de rivier te gaan. “En als het regent stroomt de rivier over en wordt het nog moeilijker. Ook waren we bang voor slangen en andere wilde dieren”, zegt Sanuba.

Een van de partners van ICCO & Kerk in Actie zorgde dat er toiletten en wasgelegenheden werden gebouwd. Ook bracht deze organisatie met tankwagens drinkwater naar het kamp. Nu, een paar maanden later, zijn de toiletten in gebruik genomen en zorgt de gemeente voor een dagelijkse toevoer van drinkwater.

Sanuba woont nog steeds in het kamp, omdat hun huis verwoest is. Wel zijn de leefomstandigheden dankzij de sanitaire voorzieningen, verbeterd. Ook hebben Sanuba en haar familie een stukje land dichtbij het kamp. Daar zijn ze inmiddels weer begonnen met het verbouwen van tarwe, pepers en andere groenten. Het zal nog jaren duren voor alles weer hersteld is, maar dankzij de steun van hulporganisaties en van de Indonesische overheid heeft Sanuba er vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Meer weten over de hulpverlening? Lees hier de rapportage die op 4 juni is gepubliceerd.

Foto: CWS

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.