Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Bijzondere Pinksterviering van de Protestantse Gemeente Bitgum, Bitgummole, Ingelum en Marssum met zendingsdiaconessen uit Rwanda

Op 1e Pinksterdag, zondag 9 juni 2019, vond in het dorp Marsum, bij Leeuwarden, weer de traditionele openluchtdienst plaats op het plein van het Poptaslot. Schitterend dat de voogden en de slotbewaarder deze mooie locatie ieder jaar ter beschikking stellen. De dienst werd geleid door ds. Fokje Haverschmidt, predikant van de gemeente.

Deze keer was er een heel speciale gast, zuster Marie Louise Niyonsenga van de Diaconessengemeenschap ‘Abaja ba Kristo’ uit Rubengera, Rwanda, Afrika. Zij werd bijgestaan door de Nederlandse zuster Dorien Peet van de zendingsdiaconessen uit Amerongen. Zuster Dorien vertaalde het verhaal van zuster Niyonsenga.

Nieuw begin voor Rwanda
Zuster Niyonsenga vertelde over het nieuwe begin na de vreselijke volkenmoord in 1994 waarbij zo’n 10% van de bevolking vermoord is. Maar er is een nieuwe spirit ontstaan. De diaconessen in Rwanda specialiseren zich in het geven van onderwijs. Het gaat hierbij vooral om agrarisch onderwijs, maar zij zijn onlangs bijvoorbeeld ook een kleuterschool begonnen. Daarnaast geven zij trainingen aan volwassen, over zaken als het belang van sparen en geboortebeperking.

Haar verhaal stond in het teken van een nieuw begin voor Rwanda, een verhaal dat goed aansluit bij het Pinksterfeest. Op dat feest maakte God door de uitstorting van de heilige Geest een nieuw begin in de geschiedenis van God met de mensen.

Een feest was ook de aanwezigheid van Brassband ‘Looft den Heer’ , die de dienst enthousiast begeleidde. Voor de vele kinderen was er een kinderprogramma. Zij maakten mooie tekeningen voor zuster Marie Louise om uit te delen aan de kinderen in Rwanda.

Handgemaakte kaarten
Vooraf was er koffie met heerlijke Afrikaanse koek, door gemeenteleden gemaakt. Aan het einde van de dienst was er voor iedere aanwezige een schitterende handgemaakte kaart. Deze worden gemaakt door de zusters in Rwanda. In iedere kaart zit minstens zeven uren werk! Vrijwel alles wordt zelf gemaakt: de inkt, de lijm, enz, en alles moet precies kloppen, tot op de kleinste details. Ook de enveloppe wordt minutieus bewerkt. De verkoop van deze kaarten vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de zusters in Rwanda. Deze kaarten zijn te bestellen bij de Zendingsdiaconessen in Amerongen.

Wellicht geen wonder dat aan de collecte die werd gehouden voor de zusters in Rwanda gul gegeven werd.


Dit artikel is geschreven door de heer J. H. Verf uit Marssum. Ook heeft hij de foto´s bij dit artikel gemaakt. Meer foto´s zijn te vinden op marssum.info.



 







 

 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project