Nog zeer veel hulp nodig in Mozambique

Nieuws

dinsdag 11 juni 2019Na cycloon Idai, die Mozambique en omliggende landen 15 maart 2019 trof kwam op 25 april 2019 cycloon Kenneth door nog overheen. Deze tweede cycloon veroorzaakte ernstige overstromingen in het noorden van Mozambique met enkele doden en veel vernielingen tot gevolg. De Anglicaanse bisschop Manual Ernesto deed het volgende verslag vanuit zijn bisdom in het stroomgebied van de Zambezi rivier.

"Mijn bisdom werd eerst getroffen door cycloon Idai. Zoiets als dit hebben we nog nooit gezien. Vanuit de lucht gezien zag je dat alle plaatsen met elkaar verbonden waren door het water als een nieuwe binnenzee: vanaf Chinde naar Marromeu, van Mopeia naar Morrumbala, en dan vanaf de zijrivier Chire, het hele zuiden van de provincie Manica en de lage delen van Zimbabwe en Malawi."

Bisschop Manuel ErnestoOok 2e cycloon richtte veel schade aan

"Daarna kwam cycloon Kenneth over ons heen. In de provincie Cabo Delgado was er alleen een enorme wind, maar zó sterk als we ook nog nooit eerder meegemaakt hebben. Vroegere cyclonen duurde slechts een paar minuten, maar Kenneth duurde de hele nacht en de winden veranderden steeds van richting en daardoor bleef geen enkel van de dorpshuizen overeind staan, die zo typisch zijn voor het noorden van Mozambique: van die huisjes gemaakt van zelfgebakken bakstenen. Vervolgens kwamen de regens, die tien dagen onafgebroken aan hielden. Langs de hele kust van de provincie Nampula en in bijna heel Zambezia, en vooral in heel Cabo Delgado, zag je dat akkers overstroomd waren en huizen in het water stonden of lekke daken hadden."

Honger in geïsoleerde gebieden

"De situatie herstelt zich nu enigszins. De opvangcentra worden al ontmanteld, maar veel mensen hebben nog steeds geen onderdak. Families trekken in bij mensen waarvan het huis nog overeind staat. Maar de honger is ondragelijk, vooral voor de mensen die in meer geïsoleerde gebieden wonen, waar grote hulporganisaties niet komen."

In conflictgebieden geen hulp van overheid

"In Cabo Delgado is in bepaalde gebieden ook nog een conflict aan de gang. Hier kunnen alleen de kerken en een paar imams komen. In de conflictgebieden mogen mensen van hun leiders geen hulp aannemen van de overheid of organisaties die daarmee verbonden zijn. Men is bang dat er alleen hulp komt om politieke invloed op mensen uit te oefenen. We zitten nu in een verkiezingsjaar. De provincies Nampula en Cabo Delgado vormen met hun 9 miljoen inwoners een aantrekkelijk gebied voor de politieke partijen. We danken God dat wij in deze situatie onze neutrale positie kunnen behouden, en dat we onze hulpverlening zonder beperkingen kunnen uitvoeren."

Ja, ik geef voor slachtoffers cyclonen Mozambique

Kerk in kustplaats Pemba schuilplaats voor 1000 mensen

In de kustplaats Pemba stelde een kerk haar deuren open voor getroffen mensen. Duizend inwoners zochten er hun toevlucht:

 

Groot tekort aan internationale hulp

Door de klimaatverandering is er veel kans dat Mozambique in de toekomst vaker getroffen zal worden door heftige cyclonen, zoals Idai en Kenneth. Bij herstelwerkzaamheden moet daar ook rekening mee gehouden worden. Op dit moment hebben internationale donoren 1,2 miljard aan hulp toegezegd, terwijl de Verenigde Naties berekend hebben dat er 3,2 miljard nodig is. Lees het Engelstalige bericht.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.