Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Gered door een lekke band van het vliegtuig

Hoe een lekke band van een vliegtuig 19 mensen in Moldavië bracht. Ruim op tijd vertrokken we vanuit de Marcuskerk in Leusden. Mooi op tijd kwamen we aan op Schiphol. Daar zorgde ruim drie uur vertraging ervoor dat we zenuwachtig richting Warschau vlogen. Gaan we onze aansluitende vlucht wel halen? Volgens het personeel bij de gate waar we aankwamen stond het vliegtuig er nog, volgens het bord op het vliegveld was de gate gesloten. Dan een oproep over de intercom. Alle reizigers voor Chisinau moeten zich melden bij gate 17. Rennen over de luchthaven, rolkoffers mee!

Na een lange tijd van voorbereiden is het moment van vertrek eindelijk daar. Om 06:30 verzamelt onze groep van 19 reizigers zich in Leusden voor het vertrek van de reis naar Moldavië. Na de zegen van dominee Doesburg werden we uitgezwaaid door een grote groep betrokken mensen uit de beide kerken.

Gezien het de eerste zaterdag van de zomervakantie is vertrekken we op tijd en we komen geheel volgens planning op Schiphol aan. Hier begint het al drukker te worden. Eenmaal door de beveiliging blijkt dat onze vlucht enige vertraging heeft. Aangezien we voldoende tijd hebben is het overstappen geen enkel probleem. Als deze vertraging langzaam oploopt lijkt het toch wel een beetje krap te gaan worden, maar alles is goed voorbereid en we kunnen boarden dus het lijkt te gaan lukken. Op het moment dat iedereen aan boord is geeft de captain aan dat er papieren ontbreken om te mogen vertrekken. Een zucht gaat door het vliegtuig. Ook is het inmiddels behoorlijk warm geworden omdat de airco niet aan staat. 

Als we uiteindelijk met meer dan twee uur vertraging vertrekken leert een snelle berekening ons dat we exact aankomen op het moment dat de vlucht naar Chisinau gepland staat om te vertrekken. Een flinke teleurstelling vanwege het feit dat er maar weinig vluchten naar Moldavië zijn. Veel anders dan wachten en hopen dat onze volgende vlucht niet zonder ons vertrekt kunnen we niet doen. Zodra het vliegtuig aan de grond staat pakken we onze spullen en sprinten we naar buiten. Hier wordt ons verteld dat de vlucht naar Chisinau nog niet vertrokken is. Hoopvol sprinten we door. Op de informatieborden vinden we helaas een ander bericht. GATE CLOSED. Als een transfer guide ons ditzelfde bericht brengt zijn we enorm teleurgesteld. ‘Dat wordt slapen op de luchthaven’ wordt al hardop gedacht. Rijk en Hanneke lopen alvast, met tegenzin, naar de transfer balie om een alternatieve vlucht te regelen. Daar staat inmiddels een lange rij, meer mensen uit ons vliegtuig zijn namelijk in de problemen gekomen. Een slecht voorteken… Terwijl we wat hangen en een tussendoortje eten merkt iemand op dat er omgeroepen wordt dat passagiers voor de vlucht naar Moldavië zich onmiddellijk moeten melden bij gate 17. Zou het vliegtuig dan toch nog aan de grond staan?

Zo snel mogelijk verzamelen we de groep weer bij elkaar, rennen we naar de paspoortcontrole en bereiken gate 17. We zijn op tijd. Een stevige man met een snor garandeert ons dat iedereen vanuit de vertraagde vlucht van Amsterdam een plekje krijgt en vandaag nog vliegt. Te mooi om waar te zijn gezien de vlucht al lang vertrokken had moeten zijn. We snappen er niets van.

Hoe het mogelijk was wordt plotseling duidelijk. De stem van de captain klinkt door de intercom van het vliegtuig. Hij verontschuldigt zich voor de vertraging. Hij vertelt dat het toestel tijdens het taxiën een lekke band had opgelopen. Alle informatie die we hadden gekregen bleek dus te kloppen. De gate was al dicht, het vliegtuig was al weg, maar toch was het ook nog niet weg. Het kwam weer terug, alle passagiers moesten uitstappen zodat een lekke band verwisseld kon worden. Op dat moment in het verhaal kwamen wij met onze koffers aanrennen en sloten we aan in de rij van passagiers die opnieuw aan boord van de vlucht naar Chisinau stapten. Een uur en 40 minuten later nadert het vliegtuig de landingsbaan, uitzicht over de groene heuvels van Moldavië.

Gelukkig hebben we inmiddels kennisgemaakt met onze gids Mihai die ons meenam naar een heerlijk authentiek Moldavisch restaurant. Daar hebben we placintas gegeten. Dat smaakte veelbelovend en hier horen jullie later meer over. Al met al was het een lange, bijzondere dag met spannende wendingen, die ons uiteindelijk op de plek van bestemming brachten. We kijken uit naar de dag van morgen.

Groeten van alle reizigers!

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project