Koby (12) werkte 5 jaar in de visserij

Persoonlijk verhaal

donderdag 1 augustus 2019Koby in Ghana is twaalf jaar oud, maar heeft al een heel leven achter zich. Toen hij nog maar zeven jaar was, stuurde zijn moeder hem zonder enig overleg naar zijn oom en tante die bij het enorme stuwmeer Lake Volta woonden. Ze werkten daar als vissers en konden de hulp van hun kleine neefje goed gebruiken.

Koby was een lange dag op reis, eerst met de auto en daarna met de boot. Vijf lange jaren werkte hij iedere dag in slavernij. Hij moest naar de bodem van het meer duiken om visnetten los te maken als er iets in vast was blijven zitten. Hij moest water uit de boot scheppen en de schaaldieren pellen met zijn kleine vingers. Hij moest hout zoeken om vuur te maken. Hij verdiende er zelf niets mee. Zijn tante betaalde zijn moeder. Koby werd vaak geslagen met de peddel als hij te langzaam werkte. Hij kreeg te weinig te eten. Alleen als hij ziek was verzorgde zijn tante hem.

Na vijf jaar vertelde zijn moeder aan Challenging Heights wat ze gedaan had. Toen pas kon Koby opgespoord en gered worden van deze slavernij. Het gaat nu gelukkig goed met hem. Hij zit in het opvanghuis, waar hij bijgespijkerd wordt op school. Hij leert schrijven en rekenen. Zijn leraar vertelt dat hij graag antwoord geeft op de vragen en dat hij plezier heeft om vanalles te leren. Ook speelt hij graag voetbal met leeftijdsgenoten en helpt hij jongere kinderen.

Voordat Koby weer terug kan naar zijn moeder, zal zij eerst moeten leren hoe zij weer goed voor Koby kan zorgen. Daarna zal Challenging Heights Koby twee jaar blijven volgen om er zeker van te zijn, dat hij niet weer wordt weggestuurd om te werken.


Door uw steun aan Kerk in Actie kunnen Koby en andere kinderen uit de visserij worden gered, weer naar school gaan en herenigd worden met hun familie. Dank u wel!

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.