Sara brandt iedere dag een kaarsje in de kerk in SyriŽ voor de les begint

Nieuws

dinsdag 13 augustus 2019Veel christelijke scholieren in SyriŽ gaan Ďs ochtends in alle vroegte eerst naar de kerk om daar een kaarsje aan te steken. Zo ook Sara (14) en haar vriendinnen. Op weg naar school branden ze eerst een kaarsje en bidden in een kerk op de route. In SyriŽ is de kerk het hart van de gemeenschap, daar gebeurt alles. Juist die gemeenschap is een reden voor SyriŽrs is een reden om terug te keren naar hun oorspronkelijke woonplaatsen, nu het langzaam weer veiliger wordt.

Het is 7.00 uur ‘s morgens. In Damascus zijn jongeren, rugzak over de schouder, op weg naar school. Ook Sara (14) en haar vriendinnen lopen door de straten van de oude stad. Onderweg stoppen ze bij een kerk op de route en gaan naar binnen. Mensen vieren er de ochtendmis. Terwijl de voorganger een gebed uitspreekt en de kerkgangers het avondmaal vieren, komen er aan de lopende band jongeren de kerk binnen. Ze steken een kaarsje aan en spreken een gebed uit.

“Iedere dag gaan mijn vriendinnen en ik hier samen naartoe voor we naar school gaan”, vertelt Sara. “Een van hen is moslima, maar ook zij vindt dit fijn. De kerk is voor mij heel belangrijk. Elke dag steek ik hier een kaarsje aan voor mensen die we verloren hebben en voor de vrede.”

Najaarscampagne Kerk in Actie voor de kerken in Syrië

Bijna 400.000 doden, 12 miljoen vluchtelingen en zo’n 14 miljoen mensen die in armoede leven. De trieste balans van acht jaar oorlog in Syrië. Nu het er langzaam maar zeker veiliger wordt, keren de inwoners terug en beginnen ze met het herstel van hun land. De kerk is het hart van de gemeenschap en juist die gemeenschap is een reden om terug te keren naar hun oorspronkelijke woonplaats. Herstel van de kerk betekent herstel van de samenleving en hoop voor de toekomst.

Op 15 september wordt er landelijk gecollecteerd voor herstel van Syrische kerken. Doet uw gemeente mee met de actieweek? Kijk op kerkinactie.nl/najaarscampagne voor meer informatie over de collecte, liturgiesuggesties en collectematerialen.

 

Dit artikel staat ook in Petrus nr. 7. Wilt u een gratis abonnement? Ga dan naar petrusmagazine.nl.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.