Succesvolle kookovens en steun aan kwetsbare kinderen

Nieuws

donderdag 8 augustus 2019In Zuid-Afrika zijn veel huizen aangesloten op elektriciteit en gas, maar dat geldt niet voor de arme bevolking op het platteland. Daar is hout meestal de enige energiebron voor koken en verwarmen. Maar koken op hout is slecht voor de gezondheid, slecht voor het milieu en dreigt uitgeput te raken. De organisatie NOVA in Zuid-Afrika ontwikkelde daarom de succesvolle energiezuinige en gezonde kookoven, die u via Kerk in Actie al vele jaren kunt steunen. We vertellen u wat de ontwikkelingen zijn rond de kookovens en over activiteiten van NOVA voor kwetsbare kinderen.

Kookovens in nieuwe regio introduceren

Eerst bouwde NOVA vooral kookovens de Mahlaba regio. De veldwerkers begeleiden de deelnemende gezinnen daar nog steeds. Sinds juli 2018 introduceert NOVA de kookovens in dorpen in de regio van Olifantsrivier in het noordoosten van Zuid-Afrika vlakbij het Krugerpark.

Hoe gaat NOVA te werk in zo’n nieuw gebied?

Eerst organiseert NOVA een voorlichtingsbijeenkomst, waarin de dorpsbewoners horen wat er nodig is en geïnventariseerd wordt welke huishoudens mee willen doen. Het is belangrijk dat ook het dorpshoofd overtuigd raakt van het nut. Als het dorp mee wil doen, maakt NOVA een planning. Vervolgens worden er veldwerkers in het dorp gezocht en getraind. Hun eerste taak is om in kaart te brengen hoeveel hout de bewoners nu gebruiken. Vaak is dat zo’n 3,3 kilo hout per huishouden per dag. Daardoor kunnen de bewoners zien hoeveel hout ze besparen als ze de nieuwe oven gebruiken. In maart 2019 zijn de eerste veldwerkers in Olifantsrivier getraind. Zij bouwen de nieuwe ovens, zorgen voor het onderhoud en begeleiden de gezinnen, die ze gaan gebruiken.

Financiering voor de ovens zoeken in Zuid-Afrika

Kerk in Actie heeft NOVA ondersteund bij het onderzoek en de opstartfase van deze ovens. Nu duidelijk is dat deze zeer succesvol zijn, is het tijd om andere financiers te vinden. NOVA zoekt deze in Zuid-Afrika zelf. Men zoekt mensen die mee willen betalen aan de ovens om hun eigen CO2-uitstoot daarmee te compenseren. Op dit moment test NOVA uit of toeristen die het Krugerpark bezoeken, bereid zijn om hieraan mee te betalen. Daarnaast ontwikkelt NOVA een app voor Zuid-Afrikaanse kerkleden, waarin ze vrijwillige hun CO2-uitstoot kunnen compenseren en zien hoeveel energiezuinige kookovens dat al heeft opgeleverd.

Kwetsbare kinderen ondersteunen 

Inmiddels zet NOVA zich ook al enige jaren in voor kwetsbare kinderen en hun verzorgers. In Zuid-Afrika woont slechts een derde van de kinderen bij beide ouders. Tweederde van de kinderen leeft in armoede en in ongezonde omstandigheden. NOVA heeft de opvang-methode CHICS ontwikkeld. Ze willen deze methode graag uitzetten via bestaande opvangcentra en Zuid-Afrikaanse kerken. Het is een handvat om als kerk van betekenis te zijn voor deze kinderen en hun families. Via Kerk in Actie zal uw steun de komende jaren in toenemende mate op dit belangrijke kinderwerk gericht zijn.

Namens NOVA en de dorpsbewoners en kinderen in Zuid-Afrika willen we u hartelijk bedanken voor uw steun!

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.