De dag dat Martha weer naar school kon in SyriŽ

Nieuws

maandag 23 september 2019Zes jaar geleden moest de Syrische Martha met haar moeder, broer en zus halsoverkop vluchten naar Libanon. Haar vader bleef achter in Damascus. Nu keren ze terug. Heel spannend voor Martha: ®Van SyriŽ herinnerde ik me vooral het geluid van de beschietingen en de angst.®

Martha (11): “Vandaag ga ik voor het eerst weer naar school. Ik hoop dat we gaan tekenen, want dat is een van mijn favoriete vakken. Net als Engels. Maar het meeste zin heb ik om mijn vriendin Zeina weer te zien en samen te spelen.

Op de vlucht
Zes jaar geleden vluchtte ze met haar moeder, broer en zus halsoverkop naar Libanon. ¨Mijn moeder zei dat we die dag niet naar school gingen, maar onze spullen moesten pakken om in Beiroet te gaan wonen. Mijn vader bleef in Damascus achter. Ik miste hem enorm, net als mijn school, de juffen en vooral mijn beste vriendin Zeina.¨ 

In Beiroet kon Martha ook naar school en maakte snel nieuwe vriendjes. Het was er leuk en veilig. ¨Toen mijn moeder vertelde dat we terug zouden gaan naar Syrië, vond ik dat helemaal niet leuk. Mijn broer en zus hadden er zin in, maar ik wilde in Libanon blijven. Ik herinnerde me van Syrië vooral het geluid van de beschietingen en de angst. Mama vertelde dat het veilig genoeg was om terug te gaan naar huis, dat ik naar m’n oude school zou kunnen en dat ik Zeina weer zou zien. Toen vond ik het goed,¨ vertelt Martha.

Nu is het bijna zover. En dat vindt Martha spannend: ¨Gelukkig heb ik de juf al gezien. Ze zei dat ik de andere kinderen misschien wel kan helpen: zij konden niet altijd naar school en daarom lopen ze achter. Maar ik vind het vooral fijn om Zeina weer te zien!”

Steun het werk van Syrische kerken
Syrische kerken werken hard aan het herstel van Syrische gemeenschapscentra zoals scholen en kerken, zodat meisjes als Martha weer naar school kunnen. Kerk in Actie is een campagne gestart om Syrische kerken in hun werk te ondersteunen, zodat zij een teken van hoop kunnen zijn voor mensen in nood. Meer info: kerkinactie.nl/najaarscampagne.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.