Ds. Nseir, Aleppo: “Herstel van de kerk in Syriė geeft hoop aan een hele gemeenschap“

Nieuws

vrijdag 6 september 2019Het kerkgebouw van de Presbyteriaanse Kerk in Aleppo heeft zware schade geleden door het oorlogsgeweld in Syriė. Er wordt hard gewerkt aan herstel. “De restauratie geeft mensen nieuwe hoop,“ vertelt ds. Ibrahim Nseir, “herstel van de kerk geeft hoop aan de hele gemeenschap.“ Kerk in Actie start een campagne om zeker twintig (kerk)gebouwen in Syriė te herstellen en het werk van de Syrische kerken te ondersteunen. Op 15 september en in de daaropvolgende landelijke actieweek collecteren meer dan 1000 protestantse gemeenten voor Syriė.

Ds. Ibrahim Nseir is predikant in de Presbyteriaanse Kerk in Aleppo. Het kerkgebouw heeft zware schade geleden, maar er wordt inmiddels hard gewerkt aan het herstel. ‘De kerk is belangrijker dan een huis. Als we een huis herbouwen, helpen we één familie, maar het herstel van de kerk geeft hoop aan een hele gemeenschap,’ weet Nseir. De eerste leden van de gemeente zijn inmiddels teruggekeerd, en hij hoopt dat er velen zullen volgen.

Ontheemd
Na acht jaar oorlog zijn er van de 22 miljoen inwoners van Syrië 6,9 miljoen mensen ontheemd. Nog eens 6,2 miljoen Syriërs zijn het land ontvlucht, vooral naar de buurlanden. Meer dan 500 heiligdommen, waaronder 100 kerken, zijn beschadigd of vernield. Naar schatting moet 15 procent van de religieuze gebouwen helemaal opnieuw gebouwd worden. Voor 55 procent van de gebouwen is herstel mogelijk. Kerk in Actie directeur Jurjen de Groot reisde vorige week naar Syrië en zag met eigen ogen de zware verwoestingen, en hoe de kerk daar in zware omstandigheden standhoudt: ´De kerk speelt een cruciale rol in het herstel van Syrië. Want de kerk zorgt voor scholing van kinderen, is betrokken bij de gezondheidszorg, zorgt voor eenzame ouderen toen hun kinderen op de vlucht sloegen. Herstel van kerken is van cruciaal belang om ook de samenleving verder op te bouwen.´

Help bij het herstel!
Kerk in Actie start een driejarige campagne om zeker twintig (kerk)gebouwen in Syrië te herstellen en het werk van de kerken in Syrië te ondersteunen. Op 15 september en tijdens de landelijke actieweek daarna collecteren meer dan duizend Nederlandse kerken: voor het herstellen van gemeenschapscentra, zoals scholen en kerken, maar ook voor werkgelegenheidsprojecten, om mensen die terugkeren naar Syrië weer aan het werk te helpen.

Meer informatie op: kerkinactie.nl/najaarscampagne

 

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.