Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een goed gesprek met de Bijbel in Friesland: “Het dwingt je om heel nauwkeurig te lezen”

Dominee Anke Oosting van de protestantse gemeenten Oudega-Kolderwolde en Harich-Ruigahuizen leidt een kring ‘contextueel bijbellezen’. Ds. Oosting: “Bij deze manier van bijbellezen begin je niet bij de Bijbel, maar bij wat jou bezighoudt, of bij wat er speelt in de samenleving. Het gaat om iets waar je een antwoord op zoekt.”

De kring van Anke in de protestantse gemeente Oudega-Kolderwolde en Harich-Ruigahuizen heeft zo’n tien deelnemers en duurt twee uur. “We beginnen met een korte viering en steken een kaars aan. Daarna vertellen we onze ervaringen met het onderwerp dat we hebben gekozen. Vervolgens lezen we gezamenlijk een passend bijbelgedeelte bij dat onderwerp, om de beurt een vers. We lezen het in twee verschillende vertalingen. Ik geef wat achtergrondinformatie over het stuk, en daarna gaan de deelnemers in groepjes van twee aan de slag met vragen die ik heb gemaakt. De antwoorden bespreken we plenair: welke antwoorden hebben we gevonden en wat kunnen daarmee in de praktijk van ons dagelijkse leven en met betrekking tot het onderwerp van de kring?”

Denkrichting
“We hebben het bijvoorbeeld een keer over de situatie in de zorg gehad: de regels, het gebrek aan persoonlijke aandacht. Daar heeft iedereen wel een verhaal bij, van zichzelf of over iemand anders. We lazen vervolgens Marcus 7:1-23 over rein en onrein. De les van dit bijbelgedeelte bleek: het is veel belangrijker dat je doet wat goed is in plaats van wat ‘hoort’.” Rond de commotie over de Nashville-verklaring hebben we met elkaar nagedacht over het verhaal van Zacheüs. Natuurlijk is er niet altijd een pasklaar antwoord aan het eind van de kring. Maar op zijn minst wel een denkrichting.”

Ontdekkingen
“Contextueel bijbellezen is ontzettend leuk. Het is verrassend. De kringleden zeggen: ‘Het dwingt je om heel nauwkeurig te lezen, en steeds doe je dan ontdekkingen’. Doordat je een onderwerp uit het dagelijkse leven pakt, krijg je persoonlijke gesprekken. Er ontstaat een sfeer van vertrouwelijkheid. En door diep in dat onderwerp te duiken, kun je elkaar ook verder helpen.”



Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project