Gebed gevraagd voor de mensen in Papoea

Gebed

dinsdag 10 september 2019De steden van de Indonesische provincies Papua en Papua Barat (tot 1963 Nederlands Nieuw Guinea) zijn de laatste 10 dagen het toneel van demonstraties. De aanleiding zijn een aantal racistische incidenten tegen Papoea studenten in Surabaya en andere plaatsen op Java.

De eerste grote demonstratie op 19 augustus in de hoofdstad van Papua, Jayapura, was vreedzaam en indrukwekkend. In andere steden (Manokwari en Sorong) vonden brandstichting en vernielingen plaats. De regering heeft extra veiligheidstroepen gestuurd en internet en mobiel dataverkeer afgesloten. Dit leidt tot verontwaardiging en meer demonstraties, niet allemaal meer even vreedzaam. Er zijn berichten dat er doden zijn gevallen door de veiligheidstroepen in Deiyai. In Jayapura zijn winkels in brand gestoken en ruiten van winkels (veelal behorend tot de niet-Papoeabevolking) ingegooid. Dit heeft weer geleid tot het sturen van meer veiligheidstroepen en tot gewelddadige tegendemonstraties van pro-Indonesische groepen, die Papoea-studentenverblijven in Jayapura belaagden, gewapend met kapmessen. Er zijn onbevestigde berichten van gewonden.

Gebruik geen geweld

De dominee in een buitenwijk van Jayapura preekte op zondag 1 september, over Genesis 4: de broedermoord van Kaïn op Abel. “Waar conflict is, is vaak geweld” zei de dominee. “Maar iedereen heeft ook de keuze om géén geweld te gebruiken. Daarom vraagt God aan Kaïn: waarom heb je dit gedaan? Hij moet zich verantwoorden voor het geweld dat hij heeft gebruikt.” De dominee roept de kerkgangers op de juiste keuze te maken, en geen geweld te gebruiken. Het is nog onzeker hoe dit conflict, dat in de eerste instantie ging om racisme tegen Papoea’s, zich verder zal ontwikkelen.

Bid mee

Laten we bidden voor de bevolking van Papoea; dat zij mogelijkheid hebben om zich te ontwikkelen en zich veilig te voelen in hun eigen land, zonder slachtoffer te worden van racisme of uitsluiting of politiegeweld. Laten we bidden om wijsheid voor de regering in Indonesië en in Papoea, dat zij in staat zijn om dit conflict op vreedzame wijze op te lossen, zonder verder geweld en bloedvergieten en met aandacht voor de gekwetstheid en de zorgen van de Papoeabevolking over hun land en hun toekomst. We bidden dat er weg gevonden mag worden naar een vreedzame samenleving, met respect en bescherming en kansen op een menswaardig bestaan voor iedereen.

Gebedsbijeenkomst 5 oktober 2019 in Den Haag

Op zaterdag 5 oktober bent u welkom op de Gebedsbijeenkomst in de Christus Triomfatorkerk in Den Haag van 14 tot 16 uur.

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.