Hester: ‘Ik ben ervan overtuigd dat er veel te veel spullen in de wereld zijn’

Nieuws

donderdag 26 september 2019Kerk in Actie medewerker Hester Oosterbroek is vaak te vinden in kringloopwinkels. ‘Als ik nieuwe spullen nodig heb, probeer ik altijd eerst tweedehands te zoeken, want de productie van nieuwe dingen kost veel grondstoffen en energie. Door te kiezen voor tweedehands spullen kan ik eraan bijdragen dat we eerst opmaken wat er al is.’

De stamper die ze in haar hand heeft, vond ze ook bij de kringloop. ‘Ik voel sterk de urgentie om duurzamer te leven. Het wordt steeds duidelijker hoe ingrijpend het klimaatprobleem wordt, en wat de gevolgen zijn. Zo zien we steeds meer klimaatvluchtelingen. Maar ook dichtbij, denk maar aan de warme zomers die we steeds vaker krijgen in Nederland.’

Duurzame stappen
Hester probeert in haar eigen leven stapje voor stapje te verduurzamen. ‘Juist als je het stapsgewijs doet, gaat het heel makkelijk. En het geeft voldoening! Bij elke wasbare luier voor mijn zoontje denk ik: weer wat afval bespaard. Ook koop ik alleen nog tweedehandskleding en dat is inmiddels een leuke hobby geworden. Het is soms zoeken, maar je vindt verrassend veel!’

De generaties na ons ook
Ook het nieuwe huis dat Hester onlangs gekocht heeft, wil ze zo duurzaam mogelijk verbouwen en inrichten. ‘Ik vind het belangrijk dat we kunnen blijven genieten van de wereld zoals die is, met schone lucht, de natuur en al het moois dat ons is gegeven. Zodat we er zelf van kunnen genieten, maar de generaties na ons ook.’

Groen Geloven
Op 5 oktober 2019 is Kerk in Actie mede-organisator van het evenement Groen Geloven, wat een nieuw perspectief op de aarde als Gods schepping biedt. Luisteren naar prikkelende speeches en kennismaken met duurzame initiatieven uit de praktijk. Indien u geen kaartje heeft weten te bemachtigen, is het toch mogelijk om Groen Geloven 2019 mee te maken. Via Facebook en Twitter wordt verslag gedaan van de dag, sprekers geïnterviewd en vragen beantwoord. Groen Geloven is een initiatief van GroenGelovig en GroeneKerkenactie, georganiseerd door: Tear, ChristenUnie, Christelijke Hogeschool Ede, Kerk in Actie, de EO, A Rocha, Micha Nederland, CCA, Laudato Si werkgroep Nederland en CGMV.

Tekst: Annemarie van den Berg

 

www.kerkinactie.nl maakt gebruik van cookies.
De website van Kerk in Actie gebruikt cookies van Google Analytics om de eigen kwaliteit te verbeteren. Deze gegevens zijn anoniem gemaakt. Soms wordt echter inhoud getoond van Facebook, YouTube of Twitter; deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen. Lees meer over ons cookiebeleid.