Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Stroom op rantsoen

De stroom is op rantsoen in Zambia, dat betekent elke dag acht uur geen elektriciteit. De ene dag van zes uur ‘s ochtends tot twee uur in de middag, de andere dag van twee uur ‘s middags tot tien uur ’s avonds. Dat heeft alles te maken met het feit dat er te weinig regen is gevallen.

Hoe zit dat?

Zambia (en Zimbabwe) zijn voor hun elektriciteitsvoorziening afhankelijk van een waterkrachtcentrale bij de Kariba-dam in Siavonga. Deze dam is in de jaren vijftig in de Zambezi rivier gebouwd waardoor een enorm stuwmeer ontstond – het Karibameer. Deze waterkrachtcentrale heeft jarenlang genoeg elektriciteit geleverd, er is dan ook niet geïnvesteerd in alternatieven zoals zonne-energie.  

Het afgelopen regenseizoen is er te weinig regen gevallen in het gebied waar de Zambezi ontspringt. Het water in het Karibameer staat daardoor veel te laag. De waterkrachtcentrale kan maar op halve kracht draaien. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dat werkt - https://vimeo.com/357375066. Deze situatie zal zeker duren tot december, in de hoop dat er vroeg en overvloedig regen zal vallen.   

Aanpassen

Acht uur achter elkaar geen stroom betekent na een paar uur ook geen water uit de kraan, want de waterpompen vallen ook uit. We passen ons aan, we hebben computers en telefoons steeds opgeladen. In de badkamer staan standaard twee grote emmers water. We hebben een grote lamp gekocht op een accu, want ’s avonds steeds in het donker zitten gaat vervelen. Maar lastig is het soms wel, want wat heb je voor veel dagelijkse dingen elektriciteit nodig! Wij zijn voor onze inkomsten niet afhankelijk van elektriciteit, maar voor veel kleine bedrijfjes en de Zambiaanse economie in z’n geheel is het natuurlijk een ramp. Wie er wel bij varen zijn de mensen die van duistere zaakjes houden – de criminaliteitscijfers stijgen.

Afhankelijk

Afgelopen zondag zagen we in het heuvelachtige Siavonga met eigen ogen hoe laag het water in het Karibameer staat. Met verwijzing naar Psalm 121:1 werd iedereen in de kerk opgeroepen zijn ogen op te slaan naar de bergen en de HEER van hemel en aarde te vragen om regen en dus ook stroom. Bidden jullie mee?

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project